KORISNO

BRINITE O SEBI Koje je namirnice najbolje jesti po ljeti i po vrućem vremenu? Evo sedam savjeta

S dolaskom ljetnih vrućina, važno je prilagoditi prehranu kako bismo se osjećali lagano i osvježeno

Donosimo vam nekoliko savjeta o tome koje namirnice je najbolje konzumirati tijekom toplih dana kako bi vaše tijelo ostalo hidrirano i puno energije.

1. Voće s visokim udjelom vode – Ljeto je idealno vrijeme za konzumaciju voća koje je bogato vodom. Lubenica, dinja, jagode, ananas i krastavci odličan su izbor jer pomažu u održavanju hidratacije tijela. Ove namirnice ne samo da gase žeđ, već su i bogate vitaminima i antioksidansima.

2. Lagane salate – Svježe salate od povrća kao što su rajčica, paprika, krastavci, zelena salata i rukola odličan su izbor za ljetne obroke. Dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka za lagan i osvježavajuć obrok. Izbjegavajte teške i masne preljeve koji mogu opteretiti probavu.

3. Hladne juhe – Gazpacho i druge hladne juhe izvrstan su način da se osvježite i istovremeno unesete hranjive tvari. Ove juhe često sadrže rajčice, papriku, krastavce i luk, što ih čini bogatim izvorom vitamina i minerala.

4. Jogurt i kefir – Mliječni proizvodi poput jogurta i kefira bogati su probioticima koji pomažu u održavanju zdrave probave. Osim toga, mogu se kombinirati s voćem za osvježavajući i hranjiv međuobrok ili doručak.

5. Riba i morski plodovi – Lagani proteini poput ribe i morskih plodova odličan su izbor za ljetne dane. Riba poput lososa, tune ili srdele bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca. Pripremite ih na roštilju ili u laganim salatama.

6. Hidracija – Uz pravilnu prehranu, ne zaboravite na važnost hidratacije. Pijte puno vode, a možete dodati i kriške limuna, limete ili krastavca za dodatno osvježenje. Biljni čajevi i prirodni voćni sokovi također su dobar izbor, ali izbjegavajte gazirane i jako zaslađene napitke.

7. Cjelovite žitarice – Cjelovite žitarice poput smeđe riže, kvinoje i ječma pružaju dugotrajnu energiju bez osjećaja težine. Kombinirajte ih s povrćem i laganim proteinima za uravnotežen obrok.

Pravilna prehrana tijekom ljetnih mjeseci ne samo da pomaže u održavanju energije i hidratacije, već i doprinosi općem osjećaju ugode i vitalnosti. Prilagodite svoj jelovnik ovim namirnicama i uživajte u ljetu na zdrav način.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije