došlo do nekih promjena

KOJE VAM JE NAJLJEPŠE? Ovo su najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj u 2024. godini

Međunarodni utjecaji nastavljaju oblikovati preferencije roditelja, s imenima koja su prepoznatljiva i lako prihvaćena u raznim jezicima i kulturama

Svake godine imena koja roditelji biraju za svoju djecu reflektiraju aktualne trendove, kulturne utjecaje i osobne preferencije. U 2024. godini, Hrvatska bilježi zanimljiv izbor imena za novorođenčad, s kombinacijom tradicionalnih i modernih imena koja osvajaju srca roditelja diljem zemlje, piše Večernji list.

Roditelji se sve više okreću imenima koja nose dublje značenje, inspiraciju iz povijesti i kulture, ali koja su i dalje jednostavna i lako se izgovaraju. Također, međunarodni utjecaji nastavljaju oblikovati preferencije roditelja, s imenima koja su prepoznatljiva i lako prihvaćena u raznim jezicima i kulturama.

Pixsell je napravio infografike koje prikazuju najpopularnija muška i ženska dječja imena za prvi kvartal 2024. godine.

rema podacima iz statističkog prikaza Ministarstva pravosuđa i uprave, Rita, Mia, Ema, Nika i Sara najpopularnija su ženska imena koja su roditelji dali kćerima u prvom kvartalu. Inače, Mia je i 2022. bilo najpopularnije žensko ime, no na drugom mjestu tada je bila Lucija.

Ime Lucija sada je palo na 10. mjesto, a prate ga imena Ana, Elena, Eva i Klara. Posljednja tri mjesta zauzimaju Vita, Maša i Marija, koje je nekada bilo najpopularnije i najčešće ime za djevojčice.

U 2024. godini, imena za dječake koja su roditelji najčešće birali za svoje novorođenčadi u Hrvatskoj pokazuju zanimljive trendove. Na temelju podataka iz relevantnih registara, Luka i dalje drži sam vrh popisa najpopularnijih imena za dječake. Njegova jednostavnost, međunarodna prepoznatljivost i lakoća izgovora čine ga omiljenim izborom među roditeljima.

Slijede ga Jakov, David, Toma i Niko. Osim ovih pet najpopularnijih imena, popis najčešćih imena za dječake u 2024. godini uključuje i druga imena koja kombiniraju tradiciju i suvremenost. Roditelji se često odlučuju za imena koja imaju duboko značenje i povijesnu važnost, ali su također jednostavna za izgovor i prepoznatljiva u različitim kulturama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije