CIJENA JAJA

NAŠA SU NAJSKUPLJA Svaki dan koke u Hrvatskoj snesu 144.000 jaja manje

Hrvatska je i svibnju, uz Austriju, imala najskuplja jaja u Europskoj uniji

Veleprodajna cijena kilograma jaja L i M razreda protekli je mjesec u Hrvatskoj iznosila 2,45 eura, a u Austriji 2,66 eura. To su najviše cijene u EU u kojoj je prosječna cijena bila 2,06 eura, piše Danica.hr.

Najjeftinija jaja bila su u Litvi gdje su u svibnju stajala 1,62 eura za kilogram u veleprodaji, te u Bugarskoj u kojoj je cijena iznosila 1,68 eura. U našoj su zemlji, tako, jaja čak 50 posto skuplja nego u Litvi.

Tijekom prošle godine, navode u Ministarstvu poljoprivrede, u Hrvatskoj je proizvedeno oko 631 milijun jaja. To je čak 105 milijuna jaja manje nego tijekom 2021. godine. U prosjeku u protekle dvije godine svaki dan su naše koke snijele 144.000 jaja manje.

Zato je uvoz jaja sve veći. Najviše smo ih lani uvezli iz Poljske (1,65 milijuna kilograma), Italije (1,07 milijuna) i Albanije (0,96 milijuna kg).

Kako su jaja u tim zemljama u prosjeku osjetno jeftinija nego u Hrvatskoj – a u velikim količinama završe na našem tržištu – ostaje misterij zašto su jaja kod nas već dugo najskuplja u EU, piše Danica.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije