TRENIRAJMO S IVANOM

VIDEO Što i kako nakon carskog reza?

Naše divne primalje će reći da u carskom rezu nema ničeg carskog, i doista, nema

Samo žena koja je prošla porod carskim rezom, zna osjećaj nemoći i boli kroz koje je prošla oporavljajući se nakon. Osim što se brineš o tek rođenoj bebi, trebala bi se brinuti i o sebi, ali kako smo mi majke pune nesebične ljubavi, često zaboravimo na nas same.

Organizam žene prolazi kroz uragane emocija, promjene imunološkog sustava i raznih fizičkih prepreka, no to nije ono najgore što prolaze jer se žene također najčešće bore s pojavom priraslica oko samog reza koje se na žalost jedino mogu riješiti operativno. Promjenom mehaničke i neurološke neravnoteže možemo spriječiti i promijeniti utjecaj na imunološki sustav koji je narušen.

Carski rez nije samo fizička povreda već i povreda živčanog sustava koji je bio prekinut, potrebno je jako puno vremena da se uspostavi normalna daljnja komunikacija. Naš mozak neće više moći angažirati mišiće trbuha kao prije poroda, stoga se žene nakon carskog reza često žale na to da im je trbuh velik, opušten, usprkos vježbanju, da ih bole leđa i da se generalno nakon carskog reza godinama ne mogu oporaviti.

Žene koje su vježbale prije i tijekom trudnoće, pile dovoljno tekućine i pazile na prehranu su učile puno da se zaštite od pojave priraslica koje se pojavljuju kod žena kojima se slojevi tkiva ne zacjeljuju odvojeno već se međusobno zalijepe. U čak 90 posto operacija trbušne šupljine javljaju se priraslice, a one se manifestiraju kao trake vezivnog tkiva koje povezuju organe i tkiva unutar tijela. Najčešće se žene žale na smanjenu mobilnost, bolove, probleme s probavom pa čak i plodnošću.

Svaka operacija je oblik traume, a ženi je tada potrebno pružiti prave informacije, razumijevanje, pomoć i podršku. Redovita masaža ožiljka, psihička i fizička aktivnost i opuštanje.

Da, zvuči odlično, ali samo mi koje smo prošle ovaj proces znamo kako je zapravo. Informacije su nekada dosta šture, pa ćete tako ako porežete prst i zaradite dva šava dobiti iste savjete za oporavak kao i kada rodite carskim rezom, odnosno kirurškim zahvatom. Kažu vam, šetajte, hidrirajte se, ne dižite teško i odmarajte, a pritom nitko ne kaže konkretno kako se brinuti o ožiljku, što i kako vježbati, a da se ne dogodi da nakon petnaest godina nakon poroda još uvijek imaš posljedice.

Rehabilitacija je ključna i tu je važan osobni angažman jer na žalost, država se nije pobrinula da već u bolnici imamo stručne kadrove, poput fizijatra koji se bavi ovom temom, brine o ženama nakon carskog reza, savjetuje ih o disanju, vježbanju i osnovnim važnim informacijama.
Najčešće, prepuštene samoj sebi istražujemo i često tapkamo u mraku. Jedino što možemo je da prije ostvarene trudnoće radimo na tijelu i tako djelujemo preventivno jer sva istraživanja su potvrdila isto, žene koje su bile aktivne prije trudnoće, prošle su s manjim posljedicama od onih koje to nisu, lakše i brže su se oporavile i generalno osjećale bolje.

Fizička aktivnost je u današnje vrijeme vrlo važna, nađite barem malo vremena za trening, ako je to pola sata, dovoljno, učinite to za sebe. Do pune godine od poroda NIKAKO ne radite ruske twistove, bočne plankove i sve varijacije bočnih trbušnih vježbi. Izbjegavajte ih, a pogotovo s utezima.

Ako vam ginekolog prethodno dozvoli, možete odraditi ovaj trening;

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije