HZJZ-OVO ISTRAŽIVANJE

REZULTATI ISTRAŽIVANJA Svaki drugi maloljetnik u spolni odnos stupa pod utjecajem alkohola

Učenici najčešće u odnose stupaju sa 16, nedovoljno koriste kondome, a na testu pokazali slabije znanje o spolnom zdravlju

Trećina hrvatskih maloljetnika imalo je spolni odnos, i to najčešće u dobi od 16 godina, piše Večernji list. Svaki drugi među njima spolni je odnos imao pod utjecajem alkohola, a 18,4% pod utjecajem neke od psihoaktivnih droga (marihuana, ecstasy, kokain, heroin, amfetamini i sl.), i to većinom dječaci, svaki peti. Većina (85,9%) tih odnosa bila je vaginalna ili oralna (84,2%), a 24,2% analna, pokazalo je HZJZ-ovo istraživanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih koje je 2022. provedeno među 2337 srednjoškolaca u svim županijama.

Dok dječaci većinom navode da su imali dvoje partnera za oralni seks, a po jednog za vaginalni i analni, djevojke većinom navode da su to učinile s jednom osobom.

– Ono što nas zabrinjava nedovoljna je učestalost korištenja kondoma kod spolnog odnosa. Učenici koji su imali oralne odnose u najvećoj mjeri nikad nisu koristili zaštitu, njih čak 72,7 posto. Kod vaginalnog odnosa situacija je nešto bolja i 46 posto uvijek je koristilo zaštitu, a jednako toliko koristilo ju je ponekad. I za analni odnos 47,5 posto nikad nije koristilo zaštitu, a uvijek ju je koristilo 26 posto učenika – navela je dr. Diana Jovičić Burić iz Službe za promicanje zdravlja, voditeljica ovog istraživanja provedenog u sklopu projekta Živjeti zdravo.

Kondom su mladi koristili najčešće da se zaštite od trudnoće (91,8%), a općenito zbog zaštite 60,5%. Kad su ih pitali za razlog nekorištenja kondoma, odgovarali su da ih ne vole (34,9%), da vjeruju partneru/ici (39,6%), da ih nemaju pri ruci (35,8%), da nemaju novca za njihovu kupnju (5,7%) i da ih je sram kupovati ih (6,5%).

Upuštanje u nezaštićene spolne odnose nosi rizik od spolno prenosivih infekcija i neplanirane trudnoće, a najučinkovitija zaštita je dosljedna upotreba kondoma, podsjećaju stručnjaci. Lani je u Hrvatskoj prijavljeno 57 slučajeva sifilisa, 21 slučaj gonoreje i 101 klamidija, dok je 109 žena podleglo raku vrata maternice, bolesti vezane za HPV kojeg se učinkovito sprečava cijepljenjem. Protiv HPV-a cijepljeno je 42,5% mladića i 51,8% djevojaka.

Mladi se o spolnim odnosima i zaštiti uglavnom informiraju putem interneta ili razgovora s vršnjacima, pri čemu mladići više koriste internet (69,6%) a manje međusobno razgovaraju o tim temama od djevojaka. Cure češće razgovaraju s majkama (38,4%) i zdravstvenim djelatnicima (20,8%) nego što dečki razgovaraju s očevima (16,3%) i majkom (12,8%) te zdravstvenim djelatnicima (12,9%), piše Večernji list.

Vlastito znanje o spolnom zdravlju najviše mladih ocjenjuje vrlo dobrim (38,6% mladića i 44,4% djevojaka). No test o tom znanju koji su rješavali nijedan učenik nije u potpunosti točno riješio. Najviše ih je pokazalo dovoljno znanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju (42,2% mladića i 41,4% djevojaka). Nedovoljno je informirano 28,5% mladića i 13,6% djevojaka. Vrlo dobro znanje ima tek 6,7% mladića i 13% djevojaka, a odlično ispod jedan posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije