TRENIRAJMO S IVANOM

VIDEO Vježbe za jutarnje istezanje ili stretching

Jeste li znali da gotovo sva loša stanja kralježnice koja su nastala kao degenerativna promjena kroz određeni vremenski period, izlaganjem trupa u neprirodne i nepovoljne položaje, možemo poboljšati, ako ne i otkloniti, a sve što trebamo je vježbati i gibati se u skladu s mogućnostima

Konkretno, potrebno je jačati mišiće cijeloga tijela, s fokusom na mišiće trupa te tako uz vježbe snage, raditi i vježbe mobilnosti i stabilnosti.

Vježbanje je danas neophodno za zdravlje, a sve zbog nekretanja ili lošeg kretanja koje na taj način narušava zdravlje lokomotornog sustava, odnosno kompletno psihofizičko zdravlje.
Gibanje je osnovna čovjekova potreba, a nekretanje i loša ishrana doveli su niz problema današnjem čovjeku pa se odlasci u fitnes centre više ne smatraju luksuzom već potrebom.

Važno je snažiti mišiće trupa i zdjelice, kako bi naša kralježnica bila zdrava i naš život bez boli. Također je potrebno jačati mišiće oko trbušne šupljine, prsa, ramenog obruča i kompletne zdjelice.

Osobe koje puno sjede, stoje ili rade teške fizičke poslove najčešće zauzimaju pogrbljen stav, i izložene su stalnim bolnim stanjima gornjeg ili donjeg dijela kralježnice. Najčešće se manifestira kao neugodna tupa bol.

I sami znamo kako se nakon neke šetnje prirodom bolje osjećamo i kako se tijelo drugačije ponaša nakon aktivnosti, pa taj osjećaj nemojte nikada zanemariti, podsjetite svoje tijelo na zdravo gibanje i kretanje jer ono žudi za tim. Puno je pozitivnih faktora, ali mi ćemo se ovoga tjedna posvetiti jednom, a to je zdravlje lokomotornog sustava.

Njemu je neprirodno ono što je nama postalo prirodno, a to je dugotrajno sjedenje, stajanje na mjestu, loša obuća, a pogotovo kod žena, ponavljanje jedno te istih obrazaca kretanja koji su bez kontrole i vrlo nepovoljni za zglobove i mišiće koji su u disbalansu jer su ili produženi ili skraćeni te takvi ne mogu štititi cijeli lokomotorni sustav.

Radi se o ozbiljnom problemu, ako se na njemu ne radi, koji može na jedan loš način utjecati na stanje u našoj starosti. Svi ćemo se je dočekati, kad-tad, a pitanje je samo koliko ćemo moči uživati u njoj, ako ovako nastavimo.

Život se unatrag samo dvadeset godina znatno promijenio i čovjekovo kretanje je svedeno na minimum pa je razvoj modernih bolesti trenutno u porastu. Mlađe generacije stižu na vježbanje u jako lošem stanju, a to je onda teško vratiti na mjesto i vratiti mu balans. Potrebne su godine i godine vježbanja kako bi se poboljšalo stanje lokomotornog sustava, potrebna je edukacija, znanje, svijest, vrijeme i upornost.

Sve kreće od jutra, pa se tako i zdrave navike klesaju rano ujutro, ako u dan krenete pozitivno, s odrađenim treningom, zdravim doručkom i osmjehom, vjerujem da će vam ostatak dana biti produktivniji i u boljem raspoloženju. Stoga vam predlažem ovie fantastične četiri vježbe za jutarnji stratching. Pogledajte video, probajte vježbe, zapišite ih na papir i u miru ujutro odradite jednu za drugom u nekoliko ponavljanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije