UVRSTITE IH U JELOVNIK

Nutricionisti otkrili 10 najzdravijih namirnica koje možete pojesti

Orašasti su plodovi, kao i maslac od njih, izvrstan način da si u prehranu dodate proteina, vlakana i drugih ključnih hranjivih tvari.

Nedavno su časopisi Pollock Communications i Today’s Dietitian
“What’s Trending in Nutrition” među nutricionistima proveli
anketu o najnovijim trendovima u zdravoj prehrani; pa evo što
kažu stručnjaci, koja hrana zaslužuje naziv ‘super hrane’.

1. Fermentirana hrana: Prvo je mjesto, zbog jačanja imuniteta i
dobrobiti za crijeva, pripalo fermentiranoj hrani poput jogurta.
Prema istraživačima s Medicinskog fakulteta Stanford, prehrana
bogata fermentiranom hranom povećava raznolikost mikrobioma i
poboljšava imunološki odgovor.

2. Borovnice: Male ali moćne borovnice su izvrstan izvor
antioksidansa koji pomažu zaštititi stanice od slobodnih radikala
i tako mogu smanjiti i rizik za rak, bolesti srca i druga stanja.
Osim toga, antioksidansi su važni i za rast kose, za jake nokte i
zdravu kožu.

3. Sjemenke: Sjemenke poput chia sjemenki ili sjemenki konoplje
imaju veliku nutritivne vrijednost, pune su antioksidansa,
minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji iz
2016., antioksidansi iz chia sjemenki djeluju protiv raka i imaju
zaštitni učinak na srce i jetru. Chia sjemenke su također i
odličan izvor kalcija, fosfora i magnezija, što znači da mogu
poboljšati zdravlje kostiju. 

4. Acai bobice: Iako nema ničeg lošeg u standardnom voću poput
jabuka i naranči, voće poput acai bobica prepuno je antioksidansa
i može poboljšati razinu kolesterola, a prema studiji iz 2014.
može i zaštititi mozak od oštećenja prilikom starenja. 

5. Avokado: Osim što je izvrstan izvor masnoća zdravih za srce,
avokado je prepun antioksidansa i drugih hranjivih tvari koje
pomažu kod kolesterola, gustoće kostiju, njege kože, zdravlja
očiju itd. Ako niste ljubitelj tosta s avokadom, pokušajte ga
izblendati u smoothie.

6. Zeleni čaj: Zeleni je čaj s razlogom popularni napitak mnogih
kultura već tisućama godina; poznat je po svojim protuupalnim
svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta, a prema studijama
može i povećati sagorijevanje masti i ubrzati metabolizam.

7. Orašasti plodovi: Orašasti su plodovi (kao i maslac od njih)
izvrstan način da si u prehranu dodate proteina, vlakana i drugih
ključnih hranjivih tvari. Pistacio je, na primjer, pune
antioksidansa, uključujući one za koje je znanstveno dokazano da
promiču zdravlje očiju i mogu pomoći u zaštiti od raka i bolesti
srca.

8. Žitarice: Žitarice poput amaranta, teffa, farro-a i kvinoje
krcate su vlaknima i sadrže svih devet esencijalnih
aminokiselina, te su solidan izvor B6 i C vitamina.

9. Lisnato povrće: Lisnato povrće poput kupusa i špinata izvrstan
je izvor proteina i flavonoida, koji mogu spriječiti oštećenja od
slobodnih radikala, raka i upala. Također je puno A i C vitamina,
a znanstveno je dokazano i da snižava razinu krvnog tlaka i
smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

10. Kelj: Poput špinata, kelj je prepun proteina i flavonoida. A,
K i C vitamina, te je solidan izvor zasitnih vlakana. 

Preporučeno
Najnovije