NISTE SAMI

SAMOPOMOĆ BEZ LIJEKOVA Osam korisnih savjeta za prevladavanje demotivacije i depresije

Kada se suočavate s osjećajima demotivacije, depresije i nedostatka volje, može se činiti kao da ste zaglavljeni u začaranom krugu iz kojeg nema izlaza

No, postoji niz koraka koje možete poduzeti kako biste si pomogli da prevladate te teške trenutke, a sve to bez potrebe za tabletama ili skupim terapijama.

Pronađite podršku u bliskim odnosima

Ponekad samo razgovor s prijateljem ili članom obitelji može znatno olakšati teret koji osjećate. Nemojte se bojati podijeliti svoje osjećaje s nekim kome vjerujete. Ponekad znajući da niste sami može biti dovoljno da osjetite olakšanje.

Evo još nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da pobijedite ove teške osjećaje:

Bavljenje tjelesnom aktivnošću

Fizička aktivnost može imati izniman utjecaj na vaše mentalno zdravlje. Čak i kratka šetnja ili lagana vježba mogu osloboditi endorfine i poboljšati vaše raspoloženje. Pronađite aktivnost koja vam odgovara i učinite je redovitim dijelom svog dana.

Vodite dnevnik zahvalnosti

Svakodnevno zapisivanje stvari za koje ste zahvalni može promijeniti vašu perspektivu i pomoći vam da se fokusirate na pozitivne aspekte života. Ovo jednostavno vježbanje može poboljšati vaše raspoloženje i podići duhove, čak i u teškim vremenima.

Uspostavite rutinu spavanja i prehrane

Redovit san i uravnotežena prehrana ključni su za dobro mentalno zdravlje. Pokušajte uspostaviti rutinu spavanja i prehrane kako biste osigurali da dobijete dovoljno sna i hranjivih tvari koje vaše tijelo treba za optimalno funkcioniranje.

Prakticirajte tehnike opuštanja

Meditacija, duboko disanje i progresivno opuštanje mišića mogu vam pomoći da se smirite i smanjite razinu stresa i anksioznosti. Redovito prakticiranje ovih tehnika može imati dugoročne koristi za vaše mentalno zdravlje.

Naučite se postaviti male ciljeve

Kada se osjećate demotivirano, veliki ciljevi mogu izgledati preveliki i nedostižni. Umjesto toga, postavite si male, dostižne ciljeve koji vas mogu potaknuti na djelovanje. Svaki put kad postignete jedan od tih ciljeva, osjećat ćete se bolje i motiviranije za postizanje sljedećeg.

Razvijajte pozitivne misli

Svjesno radite na promjeni negativnih misli u pozitivne. Umjesto da se fokusirate na ono što ne ide dobro, usmjerite svoju pažnju na stvari koje su u vašem životu dobre i koje možete kontrolirati. Ovo može uključivati ​​korištenje afirmacija ili prakticiranje samosažaljenja.

Tražite stručnu pomoć ako je potrebno

Iako ovi savjeti mogu biti korisni, ponekad je potrebno potražiti stručnu pomoć. Ako se vaši osjećaji demotivacije i depresije ne smanjuju ili se čak pogoršavaju, razgovarajte s terapeutom ili savjetnikom. Postoji mnogo pristupačnih ili čak besplatnih opcija za psihološku pomoć, uključujući grupne terapije, savjetovanje putem telefona ili online terapije.

Kombiniranje različitih strategija samopomoći, poput zapisivanja zahvalnosti, pronalaženja hobija, promjene negativnih misli i uspostavljanja zdravih životnih navika, može vam pomoći da se osjećate bolje i pronađete unutarnji mir.

Sjetite se, iako se možda osjećate kao da nema izlaza, uvijek postoje načini kako si možete pomoći i pronaći put prema boljem mentalnom zdravlju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije