JESTE LI ZNALI?

Istraživanje potvrdilo: ‘Jedna kriška kruha ima više soli nego cijela vrećica čipsa’

U usporedbi s vrećicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška kruha obično je slanija i glavni je izvor soli u prosječnoj prehrani.

Jutros ste pojeli krišku kruha za doručak? Onda ste unijeli više
soli u svoj organizam nego da ste pojeli cijelu vrećicu čipsa. U
usporedbi s vrećicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška kruha
obično je slanija i glavni je izvor soli u prosječnoj prehrani.
Istraživači iz grupe Action on Salt sa Sveučilišta Queen Mary u
Londonu procijenili su 242 narezana kruha pronađena u britanskim
supermarketima. Tri četvrtine njih imalo je jednako ili više soli
od paketa čipsa od 25 grama, prenosi
Metro
.

Pokretači kampanje iz akcijske skupine žele da vlada uvede
obvezne ciljeve smanjenja unosa soli – sustav koji već postoji u
drugim zemljama. Nadaju se da će ovo smanjiti broj smrtnih
slučajeva u javnosti od moždanog udara i srčanih bolesti. Graham
MacGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Sveučilištu
Queen Mary i predsjedavajući u Action on Salt, rekao je:
‘Smanjenje soli je najisplativija mjera za snižavanje krvnog
tlaka i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara
i srčanih bolesti’.

Iako je većina kruhova ispitanih u istraživanju pala ispod
maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100
g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosječnog
sadržaja soli u kruhu za 6% uklonilo bi 926 tona soli iz prehrane
Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu s 40 paketa
čipsa.

Glasnogovornik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb rekao je:
‘Hrana s visokim udjelom soli može uzrokovati visoki krvni tlak
koji je povezan s moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo
poduzeli mjere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udjelom
soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš
dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom
soli u kruhu smanjenom za 25 posto od ranih 2000-ih. Ali,
potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme
odgovornost i nastavi smanjivati ​​količinu soli u svojim
proizvodima kako bi razine bile što je moguće niže’.

Preporučeno
Najnovije