HRANJIVA NAMIRNICA

Znate li da paprika može imati brojne zdravstvene prednosti za vas? Evo zašto ju trebate jesti češće

Jedna od dobrobiti je da može pomoći u jačanju imuniteta. Ali ima još...

Bez obzira na koji ih način pripremali, paprike su ukusan dio
mnogih različitih vrsta jela. Paprike su također izvrsne
grickalice koje možete ponijeti u pokretu i zdrav način uživanja
u omiljenim umacima. Srećom, osim što je ovo povrće praktično i
ukusno, postoje mnoge dobrobiti paprike koje izravno utječu na
vaše zdravlje, piše Eat This Not
That
.

Iako postoje jedinstvene kvalitete paprike koje pružaju korisnu
kombinaciju zdravstvenih prednosti u kojima možete uživati,
također je važno usredotočiti se na unos dovoljno raznolikog
povrća u vašoj prehrani općenito jer ne postoji samo jedno
čudesno povrće koje može pružiti sve što vašem tijelu treba,
prema Harvard Healthu.

Likopen u paprikama može pomoći u borbi protiv oštećenja stanica:
Paprike sadrže prirodni pigment likopen, koji se također može
naći u lubenici, rajčici, guavi i ružičastom grejpu. Od svih boja
crvena paprika  je daleko najbogatija likopenom. Ali što
ovaj prirodni biljni spoj čini za vaše zdravlje? Prema izvješću
objavljenom u Nutrients, likopen je jedan od nekoliko različitih
biljnih pigmenata za koje je otkriveno da potencijalno pomažu u
borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su
spojevi koji mogu oštetiti stanice vašeg tijela, što stvara
oksidativni stres koji može dovesti do bolesti. Ovo izvješće
navodi da likopen pomaže u suzbijanju slobodnih radikala i stoga
može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih problema.

Njihovi karotenoidi mogu koristiti zdravlju očiju: Žuta i
narančasta paprika sadrže dva prirodna pigmenta zeaksantin i
lutein, koji se također klasificiraju kao karotenoidi. Za ove
karotenoide, koji se također nalaze u mnogim prirodno žutim i
narančastim namirnicama poput dinje, mrkve, jaja i lososa,
utvrđeno je da imaju koristi za vaše zdravlje na brojne načine.
Na primjer, prema izvješću objavljenom u Nutrients, ovi prirodni
pigmenti mogu pomoći vašem zdravlju očiju. U izvješću se navodi
da su lutein i zeaksantin dio pigmenta koji se nalazi u žutoj
mrlji oko mrežnice vašeg oka—točki poznatoj po tome što pomaže u
zaštiti od plave svjetlosti. I ne samo to, ovi pigmenti očito
također mogu pomoći u zaštiti od katarakte i makularne
degeneracije povezane sa starenjem.

Crvena paprika je bogata vitaminom C: Paprike su pune vitamina C.
Zapravo, paprike zapravo imaju više vitamina C od naranči! Nešto
što mnogi ljudi ne znaju o vitaminu C je da osim njegovih
zdravstvenih dobrobiti poput izgradnje imuniteta i upravljanja
visokim krvnim tlakom, dokazano je da pomaže kognitivnim
funkcijama kako starimo. Jedna recenzija studije objavljena u BMC
Psychiatry uspjela je uspostaviti vezu između nedostatka vitamina
C i osjećaja depresije i usporenih kognitivnih funkcija. Iako
istraživači tvrde da bi se trebala provesti daljnja istraživanja,
u proteklih 20 godina bilo je više studija koje pokazuju
povezanost između vitamina C i kognitivnih funkcija—uključujući
ovu kohortnu studiju pronađenu u American Journal of
Epidemiology, koja je dokazala da vitamin C može zaštititi protiv
blagih do teških kognitivnih oštećenja.

Paprike mogu pomoći u jačanju imuniteta: Briga o vašem imunitetu
bitan je dio održavanja vašeg tijela zdravim. Paprike sadrže
solidnu količinu vitamina A, za koji je poznato da pomaže u
jačanju našeg imunološkog sustava. Većina se istraživača složila
da nam dovoljne količine vitamina A mogu pomoći u zaštiti od
zaraznih bolesti, ali razlog koji stoji iza toga još uvijek je
predmet rasprave. Prema Annual Review of Nutrition, to bi moglo
biti zato što nedostatak vitamina A sprječava našu sposobnost
apsorpcije hranjivih tvari kroz regeneraciju određenih crijevnih
barijera nakon infekcije. Vitamin A također je potreban za
izgradnju važnih stanica koje se bore protiv zaraznih bolesti.

Paprike su odličan izvor vitamina B6: Još jedna dobrobit koju
neki ljudi možda ne očekuju od hrane poput paprike, je ta da vam
one zapravo mogu poboljšati raspoloženje. Crvena paprika sadrži
više od 35% vaše dnevne vrijednosti vitamina B6, vitamina za
kojeg se zna da poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od
depresije. Prema studiji objavljenoj u Journal of Inherited
Metabolic Disease, vitamin B6 može se koristiti kao dodatak za
pomoć kod simptoma depresije. Međutim, važno je napomenuti da
samo u paprici ne možemo dobiti dovoljno visoke razine B6, pa se
ona nikada ne bi trebala koristiti kao sredstvo za liječenje
depresije.

Sadrže hranjivu tvar koja može pomoći u jačanju metabolizma:
Paprike babure, točnije crvene paprike, sadrže prirodni spoj koji
se zove kapsantin. Ovaj spoj stvara crvenu boju u hrani, a može
se naći i u kajenskim papričicama, čiliju i nekim drugim vrstama
paprike. Iako treba provesti više istraživanja o ovoj temi,
znanstvenici počinju otkrivati ​​da konzumacija kapsantina može
pomoći kod upala i mršavljenja. Jedna studija koju je otkrio Food
Research International koristila je miševe za proučavanje učinaka
kapsantina na gubitak težine. Miševi u studiji ne samo da su
doživjeli gubitak tjelesne težine, već su im se razine glukoze i
kolesterola značajno smanjile. Međutim, Amy Goodson, autorica
knjige The Sports Nutrition Playbook i članica odbora medicinskih
stručnjaka primjećuje da “kapsantin pomaže u potencijalnom vrlo
malom povećanju brzine metabolizma i da vjerojatno ne možete
dobiti cijelu količinu koju trebate da ubrzate svoj metabolizam
samo od paprike.”

Sadrže još jednu hranjivu tvar koja igra ulogu u snižavanju
krvnog tlaka: Paprike sadrže prirodni pigment boje kvercetin.
Ovaj pigment je dio skupine flavonoida, au tijelu djeluje kao
snažan antioksidans. Kvercetin se povezuje s mnogim različitim
zdravstvenim prednostima, uključujući protuupalno djelovanje,
borbu protiv stanica raka, smanjenje rizika od srčanih bolesti i
snižavanje krvnog tlaka. Studija iz British Journal of
Pharmacology eksperimentirala je s davanjem štakorima različitih
razina kvercetina u razdoblju od pet tjedana. Štakori su
doživjeli pad krvnog tlaka u prosjeku za oko 23%. No, iako
paprike babure mogu pomoći da u sustav unesemo neke korisne
hranjive tvari koje mogu dovesti do poboljšanja krvnog tlaka, ne
možemo očekivati ​​da će paprike to učiniti same.

Preporučeno
Najnovije