zdrava hrana

Studija otkrila: Konzumiranje šake orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Nije loše da vam grickanje orašastih plodova prijeđe u naviku.

Skandinavski znanstvenici otkrili su da jedenje male količine
orašastih plodova i sjemenki svaki dan može smanjiti rizik od
srčanog i moždanog udara. Pa, ako želite očuvati vaše zdravlje
vrijeme je da vam grickanje orašastih plodova prijeđe u naviku,
prenosi New York Post.

“Ako svaki dan pojedete šaku orašastih plodova, to je oko 30
grama, imat ćete 20% do 25% manji rizik od kardiovaskularnih
bolesti”, rekao je koautor studije Erik Kristoffer Arnesen, sa
Sveučilišta u Oslu. “Za usporedbu, odrasli u nordijskim zemljama
u prosjeku pojedu oko četiri grama orašastih plodova dnevno.
Mnogi uopće ne jedu orašaste plodove ili sjemenke”, dodaje.

Istraživači su rekli da ne postoji određeni orašasti plod
koji bi sigurno smanjio rizik, ali primijetili su da su bademi,
pistacije i orasi najbolji za snižavanje kolesterola. Iako
je tim znanstvenika koji je stajao iza studije rekao “što više to
bolje”, pojesti samo nekoliko orašastih plodova bolje je nego
ništa i može značajno poboljšati zdravlje vašeg srca.

Orašasti plodovi povoljno utječu na razinu kolesterola u krvi
koju je važno održavati niskom kako bi se spriječilo nakupljanje
masnoća u arterijama. “Ta ateroskleroza, kako je nazivaju, jedan
je od najvećih čimbenika rizika za srčani udar”, objasnio je
Arnesen.

Više od 1,8 milijuna sudionika bilo je uključeno u pregled, a
istraživači su promatrali relativni rizik od srčanih bolesti ili
moždanog udara u usporedbi s količinom orašastih plodova koji su
pojeli u danu. Istraživači su otkrili da orašasti
plodovi snižavaju lipide u krvi  ili masnoće u
krvi. Ali, nisu uspjeli ustvrditi utječu li na krvni tlak i šećer
u krvi. Također je nejasno smanjuje li konzumacija orašastih
plodova rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2, a autori
studije kažu da su potrebna dodatna istraživanja.

Koautori su sugerirali da je sastav masnih kiselina u orašastim
plodovima koristan za opće zdravlje. “Iako se orašasti plodovi ne
mogu koristiti za liječenje visokog kolesterola, vjerujemo da je
učinak dovoljno značajan da se koristi kao preventivna mjera među
općom populacijom”, rekao je Arnesen.

Prema klinici Mayo, neslani orašasti plodovi dobar su izvor
proteina i sadrže barem neke od tvari koje su zdrave za srce.
Preporučuju oko četiri do šest porcija neslanih orašastih plodova
tjedno kao dio zdrave prehrane za odrasle.

Nalazi su u skladu s istraživanjem koje je pokazalo da popularna
mediteranska prehrana, koja je proglašena najboljom općom
prehranom za 2023. godine, smanjuje rizik od kardiovaskularnih
bolesti i drugih kroničnih stanja. Mediteranska prehrana
uključuje konzumiranje puno svježeg povrća, voća, ribe, orašastih
plodova i maslina.

Najnovije