zdrava hrana

Koliko često jedete paprike? Bez obzira na boju, dobre su za probavu, srce, kožu i vid

Glavno jelo ili predjelo?

Od svestrane se paprike mogu napraviti
najrazličitija ukusna jela; od osvježavajuće salate s
narezanom sirovom paprikom, preko priloga od zapečene
paprike ili glavnog jela od punjene; a osim
što je vrlo ukusna, poznato je i da je puna zdravstvenih
prednosti. Portal Real Simple otkriva kojih.

Probava

Sve vrste paprike imaju puno vlakana, te nešto željeza i
folata koji podržavaju zdravlje crijeva, kardiovaskularnog
sustava i prirodnu detoksikaciju.

Srce

Paprika je, opet bez obzira na boju, izvrstan izvor A vitamina i
kalija koji snižavanjem krvnog tlaka pomaže u održavanju zdravlja
srca, te se bori protiv nadutosti trbuha tako što smanjuje
zadržavanje vode.

Vid

Ovo zdravo povrće sadrži i spomenuti A vitamin koji
pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i
sprječava makularne degeneracije. Crvena je paprika također
bogata i C vitaminom i raznim karotenoidima koji djeluju kao
antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog
sustava. Žuta i narančasta paprika sadrži beta-karoten,
antioksidativni oblik A vitamina, C vitamin i kalij.

Koža

Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora
koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao ‘vranina stopala’,
odnosno ‘linije osmijeha’, a spomenuti se antioksidansi također
bore protiv starenja i slobodnih radikala.

Preporučeno
Najnovije