Konzervirana srdela obično ima i manje žive od mnogih drugih vrsta ribe iz konzerve i odličan je izbor kad vam svježa nije dostupna, kaže nutricionistkinja...
Uskoro će proći godina dana od kad su mnogi počeli doma
‘skladištiti’ zalihe sredstva za dezinfekciju,
toaletnog papira i konzervirane hrane koja ih je trebala
prehraniti za vrijeme karantene, ako se trgovine nekim
čudom isprazne. I premda se sad već ta pomama stišala, mnogi će u
svojim smočnicama uvijek imati barem par konzervi gotovih jela.
Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu
koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu
konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.
– Rezultat je, na žalost, značajan gubitak nutrijenata, no
jednom kad se konzervira voće ili povrće tako može
stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama –
objašnjava nutricionistkinja dr. Jess Cording i otkriva koja
je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.
To su sigurno, kaže, srdele u konzervi ili sardine, ali i
druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor
proteina, ali i održiva i ne zahtijeva
dugu pripremu ili kuhanje. Dodavanje konzervirane ribe
u prehranu ima brojne zdravstvene prednosti.
– Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih
drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od
najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije
dostupna – rekla je Cording.
S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina,
vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo
ulje daje mono nezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.
Kako jesti srdele
Zdravstvene smjernice tjedno preporučuju dvije do tri porcije
ribe s niskim udjelom žive, a Cording preporučuje da ju se
pomiješa sa tjesteninom, sirom ili krekerima za
međuobrok.
– Osobno ih najviše volim izgnječiti vilicom i jednostavno
ubaciti u salatu – rekla je Cording za Mind Body
Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve
ukomponira u prehranu.