PRIPAZITE NA PREHRANU

Što trebamo jesti u tridesetima, a što u pedesetima: Evo koje namirnice su nam potrebne kako starimo

Pogledajte kako bi trebala izgledati naša prehrana kroz život.

Jeste li primijetili da vam se apetit mijenja kako godine
prolaze? To je sasvim normalna pojava i trebali bi uskladiti
prehranu s godinama, prenosi
Net.hr
.

Stručnjaci otkrivaju, tzv. “obrok života”, odnosno, što se to
jede u kojoj životnoj dobi.

Tinejdžeri i mladi adolescenti

Prehrana bi u ovom uzrastu trebala biti uravnotežena i bogata
hranjivim tvarima. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke.
Također, željezo je vrlo važno, posebno za djevojke koje
doživljavaju početak menstruacije: jaja, špinat i sušeno voće su
dobri izvori željeza.

Dvadesete

Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u dvadesetima preporučuju
se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje
savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali
izbjegavati alkohol jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju.
Fokus bi trebao biti na raznovrsnoj hranjivoj prehrani, poput
hrane koja je bogata vitaminima B – životinjski proizvodi, meso,
riba, mliječni proizvodi i jaja. 

Tridesete

Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u
tridesetima. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu
pa bi žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogle imati korist od
povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno
lisnato povrće i cjelovite žitarice. Mnogi ljudi u tridesetima
odjednom dožive da im crijeva ne vole određenu hranu pa zdravlje
crijeva postaje važnije. Zato bi se trebali fokusirati na hranu
bogatu vlaknima.

Četrdesete

Ovo razdoblje predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su
potrebni antioksidansi kako bismo zaštitili našu kožu i tijelo.
Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije jer ta boja znači
i veću količinu antioksidanasa, kojih ima u špinatu, krumpiru,
brokuli, kuhanim domaćim rajčicama.

Pedesete

U ovom razdoblju bi se trebali fokusirati na kontrolu tjelesne
težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle,
možda je vrijeme da zasićene masti zamijenite nezasićenima.

Šezdesete 

U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko
snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika.
Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno
se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i
povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako
izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica i hrenovki, piše

Mondo
.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije