BLAGDANSKA TRPEZA

Stručnjakinja otkrila sedam jednostavnih načina kako pobijediti nadutost

Želite li se natrpati hranom i pićem, a da budete poletni poput leptirića? Evo što o tome kaže struka!

Božić je vrijeme kada si mnogi od nas dopuštaju da jedu do mile
volje. No, to uživanje u hrani moglo bi kod nekih stvoriti
probavne probleme. Naime, uz bogatu ponudu poslastica i slatkiša,
moguće je da pojedete malo više nego što vaš želudac može
podnijeti, a to može stvoriti nadutost i vjetrove, piše
The U.S. Sun
i prenosi
Net.hr
.

Dijetetičarka Kirsten Jackson otkrila je za Sun Health kako
izbjeći probleme s probavom za blagdane. “Glavni problem s
božićnom hranom i zdravljem probavnog sustava je sama količina
hrane. Često želimo okriviti određenu hranu, ali zapravo smo samo
pretjerali”, pojasnila je.

Kirsten je rekla da također vrijedi pogledati što nam je na
tanjuru kako bismo objasnili našu nelagodu. Otkrila je da
prokulice kod nekih ljudi zapravo mogu izazvati osjećaj nadutosti
jer sadrže puno fruktana, vrstu ugljikohidrata koju razgrađuju
naše crijevne bakterije.

“Svatko ima različite razine tolerancije na fruktane, tako da
neki ljudi možda neće imati nikakvih problema, dok bi drugi mogli
biti prilično osjetljivi”, rekla je.

Kirsten je otkrila da postoji sedam načina da se osjećate manje
naduto kada uživate u bogatoj trpezi uobičajenoj za ovo doba
godine.

1. Držite se tri obroka dnevno

“Neki ljudi tijekom blagdana između obroka jedu razne poslastice
i čokoladu. Drugi, pak, ne jedu dulje vrijeme, a onda pretjeraju
s božićnom večerom jer su jako gladni”, istaknula je
dijetetičarka.

Kirsten je preporučila da se “pokušate držati rutine tri glavna
obroka dnevno, s razumnim međuobrokom ako je potrebno”.

2. Veličina porcije je ključna

Kirsten je preporučila: “Ako znate da određena hrana uzrokuje
probleme, pokušajte je jesti, ali u manjim obrocima. “Moji su
klijenti često iznenađeni koliko hrane mogu tolerirati kada
prihvate ovaj pristup”, dodala je.

3. Koristite probavne enzime

Dijetetičarka je predložila konzumaciju posebnih probavnih enzima
za ublažavanje nadutosti.

“Laktaza je korisna za razgradnju laktoze u mliječnim proizvodima
za vas ako imate intoleranciju, a alfa-galaktozidaza je korisna
za one namirnice koje sadrže luk i češnjak”, rekla je.

4. Ne pretjerujte s lukovima

“Pokušajte smanjiti unos luka i češnjaka”, preporučila je
Kirsten.

“Ova hrana je teška za probavu za većinu ljudi pa bi jednostavne
zamjene kao što je priprema vlastitog umaka bez luka i češnjaka
mogle pomoći”, istaknula je.

5. Ne zaboravite na vlakna

“Mnoga blagdanska hrana sadrži malo ili nimalo vlakana”, rekla je
Kirsten.

Izostavljanje ove ključne hranjive tvari iz naše prehrane može
imati više učinka nego što mislite.

“To može uzrokovati usporavanje rada crijeva, što uzrokuje veću
nelagodu. Dobri izvori vlakana uključuju povrće i cjelovite
žitarice poput zobi i smeđe riže”, objasnila je dijetetičarka.

“Dakle, možete razmisliti o konzumaciji zobenih kolača sa sirom
umjesto bijelih krekera ili da jednostavno pola ili trećinu vašeg
tanjura čini povrće tijekom glavnih obroka”, dodala je.

6. Krećite se između obroka

Koliko nas je većinu Božića provelo izležavajući se na kauču?
Lakše je nego što mislite zaboraviti vježbati tijekom praznika.

Ali manje aktivnosti zapravo može usporiti rad crijeva i učiniti
da se osjećate još neugodnije, rekla je Kirsten.

“Umjesto toga razmislite o laganoj zimskoj šetnji ili odvojite 20
minuta za sebe i vježbajte jogu”, predložila je.

7. Ograničite unos alkohola

Kirsten je kazala da mnogi ljudi tijekom blagdana piju alkohol
više nego inače, a neki počnu već za doručak. To može uzrokovati
probavne probleme.

“Ne morate izbjegavati alkohol, ali razmislite o tome da pijete
kasnije tijekom dana, izmjenjujete alkoholna i bezalkoholna pića
te imate zalihe ukusnih bezalkoholnih alternativa”, preporučila
je Kirsten.

Preporučeno
Najnovije