Iako je voda očito najbolja opcija, onima koji ipak traže nešto slađe nutricionist preporučuje prirodne vode sa vitaminima i energetske napitke s dodatkom vitamina, ginsenga ili ekstrakta zelenog čaja...
Kada odluči iz svoje prehrane izbaciti šećer, većina će se ljudi
okrenuti ka umjetnim sladilima koja se već desecima godina
reklamiraju kao zdravija opcija, no neki stručnjaci kažu da takve
alternative mogu biti i opasnije od šećera i u
organizmu uzrokovati više štete nego koristi. Sličnog
upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
koja je nedavno na svojim stranicama objavila da razne umjetne
zamjene za šećer nisu nužno i zdrave, a srpnju ove
godine WHO je potvrdio da umjetni zaslađivači prisutni u mnogim
popularnim namirnicama mogu čak i uzrokovati rak. “Često se
u potrazi za zdravom zamjenom za šećer, kako bi mu
smanjili unos i istovremeno zadovoljili želju za
slatkim, okrećemo alternativama, no umjetna
sladila također sa sobom nose niz potencijalnih opasnosti”, kaže
farmaceut i osnivač Ultra Nature suplementa dr. Sam
Megalli, te objašnjava i koje su.
1. Utjecaj na regulaciju šećera i inzulina u krvi
“Karakteristika umjetnih zaslađivača koja najviše
zabrinjava jest njihova sposobnost da poremete
metaboličke procese u organizmu, a neka istraživanja kažu i
da umjetni zaslađivači, slično kao i pravi šećer, mogu
izazvati inzulinski odgovor u tijelu, što pak
može zbuniti tijelo i utjecati na kontrolu šećera u
krvi, te potencijalno pridonijeti
inzulinskoj rezistenciji i dijabetesu tipa 2.”, rekao
je dr. Megalli.
2. Unos većeg broja kalorija
“Umjetni zaslađivači potiču okusne pupoljke da žude za
intenzivnom slatkoćom zbog čega počnemo jesti sve veće porcije
slatkog. Taj kontraintuitivni ciklus može spriječiti sve
naše napore da donesemo zdravije prehrambene odluke”, dodaje
nutricionist, te preporučuje da se dijetalna gaziranih
pića zamijene drugim opcijama; a iako je voda očito
najbolja, onima koji traže nešto slađe preporučuje prirodne vode
sa vitaminima i energetske napitke s dodatkom vitamina, ginsenga
ili ekstrakta zelenog čaja.
3. Debljanje
Postoji uobičajena zabluda da umjetna sladila pomažu u
kontroli tjelesne težine, no to u praksi baš i nije tako, a neke
studije sugeriraju da njihova konzumacija može s vremenom dovesti
i do debljanja. Promijenjena percepcija slatkoće može dovesti do
povećane žudnje za slatkom hranom, što u konačnici uništava sve
naše napore za mršavljenje”, dodaje liječnik.
4. Reakcija mikrobioma crijeva
Mikrobiom je raznolika zajednica mikroorganizama koji žive u
probavnom traktu, a igra vitalnu ulogu u cjelokupnom zdravlju
organizma, a dr. Megalli napominje da nedavna istraživanja
pokazuju da bi i umjetna sladila mogla
poremetiti osjetljivu crijevne mikrobiote, što
može utjecati na probavu, imunitet, pa čak i na mentalno
zdravlje. U tim slučajevima on preporučuje oslanjanje na prirodno
slatke namirnice poput voća, meda i javorovog sirupa.
“S njima ćete uživati u slatkoći, ali i u hranjivim tvarima
i vlaknima koje sadrže”, kaže.
5. Neurološki problemi
Naš je mozak ustrojen tako da slatkoću doživljava kao nagradu, a
neki stručnjaci brinu da bi intenzivna slatkoća umjetnih
zaslađivača mogla desenzibilizirati puteve nagrađivanja u mozgu,
što bi dovelo do smanjenog zadovoljstva pri
jedenju slatkog. “U konačnici, bez obzira na to
je li vam cilj potpuno iz prehrane izbaciti šećer ili samo
na neko vrijeme smanjiti njegov unos, jedini je uravnotežen put
ka tome jedenje pravih cjelovitih namirnica”, zaključio
je nutricionist.