VAŽNO

ČIŠĆENJE DASKE Kuhar tvrdi da većina ljudi pogrešno čisti daske za rezanje: ‘One mogu postati žarišta bakterija’

Drvene daske za rezanje, unatoč svojoj popularnosti i estetskoj privlačnosti, zbog svoje porozne površine mogu postati žarišta bakterija ako se pravilno ne održavaju.

Odabir daske za rezanje može se činiti kao jednostavan zadatak,
 ali aspekti čišćenja i održavanja nisu uvijek nešto čega su
ljudi svjesni. Drvene daske za rezanje, unatoč svojoj
popularnosti i estetskoj privlačnosti, zbog svoje porozne
površine mogu postati žarišta bakterija ako se pravilno ne
održavaju. Tragovi noža koji zadržavaju kontaminante, zadržavanje
vlage i neadekvatno čišćenje također mogu povećati rizik
od bakterijske kontaminacije, prenosi Daily Mail.

Stevie Cheape, glavni kuhar u Campbells Prime Meatu u Škotskoj,
rekao je: ‘Pravilni odabir dasaka za rezanje ključan je za
održavanje sigurnosti hrane i sprječavanje unakrsne
kontaminacije. Drvene i plastične ploče nude različite prednosti
i obje mogu biti učinkovite, no potrebno je voditi računa o
sigurnosti hrane. Važno je koristiti zasebne daske za rezanje
mesa i drugih namirnica, a kodiranje bojama također može pomoći’.

Drvene daske, iako su prirodno antimikrobne, može biti izazovno
učinkovito dezinficirati, što dovodi do potencijalnog rasta
bakterija. Zato je Steve otkrio šest različitih načina za
temeljito čišćenje daska za rezanje.

1. Temeljito očistite nakon svake uporabe: Ovo se može činiti
očiglednim, ali nakon korištenja drvene daske za rezanje, bitno
ju je temeljito očistiti. Započnite uklanjanjem ostataka hrane
strugalicom ili lopaticom. Zatim operite ploču vrućom vodom i
sapunicom, koristeći četku ili spužvu da izribate sve površine,
uključujući stranice. Pazite da posegnete u sve pukotine ili
utore. Temeljito isperite dasku vrućom vodom kako biste uklonili
sve ostatke deterdženta.

2. Pravilno osušite: Nemojte koristiti kuhinjsku krpu za
sušenje daske nakon što je očišćena. Pustite da se osuši na
zraku.

3. Dezinficirajte prirodnom otopinom: Za ubijanje bakterija i
dezinfekciju drvene daske za rezanje preporučuje se korištenje
prirodnog dezinficijensa. Jedno učinkovito rješenje je mješavina
jednakih dijelova vode i bijelog octa. Napunite bočicu s
raspršivačem otopinom i poprskajte je po cijeloj dasci. Pustite
da odstoji nekoliko minuta kako bi kisela svojstva octa ubila sve
bakterije. Zatim isperite ploču vrućom vodom kako biste uklonili
miris octa.

4. Koristite sol za uklanjanje mrlja i mirisa: Da biste
uklonili mrlje i neugodne mirise s vaše drvene daske za rezanje,
pospite obilato grubom soli po cijeloj površini. Upotrijebite
limun ili pola limuna da utrljate sol u drvo. Kisela svojstva
limunova soka u kombinaciji s abrazivnom soli pomažu razgraditi
mrlje i ukloniti neugodne mirise. Ostavite mješavinu soli i
limuna na dasci dvadesetak minuta, a zatim obrišite ostatke
vlažnom krpom ili spužvom. Isperite ploču vrućom vodom i osušite
je tapkanjem. Učinite to jednom svakih mjesec ili dva.

5. Lagano izbrusite za zaglađivanje: Svakih nekoliko mjeseci
lagano izbrusite drvenu dasku za rezanje kako biste zagladili
površinu i uklonili tragove noža. Koristite fino zrnati brusni
papir i nježno brusite ploču u smjeru zrna. Brušenje pomaže u
uklanjanju grubih područja, tvrdokornih mrlja i svih naslaga na
površini. Nakon brušenja obrišite čistom krpom ili isperite ploču
vodom i pustite da se osuši.

6. Tretman uljem: Tretirajte svoju dasku za rezanje uljem
svakih nekoliko mjeseci ili kad god solite i brusite. Drvo je
porozno, a redovito podmazivanje pomaže u održavanju njegovog
stanja i sprječava razvoj bakterija. Nanesite ulje za hranu ili
specijalizirano ulje za dasku za rezanje na drvenu dasku jednom
mjesečno ili po potrebi. Namažite tanak sloj ulja po cijeloj
dasci, uključujući stranice, i ostavite da prodre u drvo nekoliko
sati ili preko noći. Obrišite sav višak ulja čistom krpom prije
ponovne uporabe ploče.

Preporučeno
Najnovije