Nakon pečenja...
Praznik rada mnogi iskoriste za uživanju na otvorenom,
druženje i roštiljanje s prijateljima i obitelji. Kao i
inače nakon zabave slijedi manje zabavan dio kad ga treba
očistiti, a mrlje su često tvrdokorne, no s ovih će
nekoliko jednostavnih savjeta s roštilja kliznuti i one
‘najtvrdoglavije’, piše Express.
Nakon pečenja je dobro što prije sastrugati ostatke hrane
dok je roštilj još topao, a za to je najbolje koristiti
četku specijaliziranu za čišćenje roštilja. Kad se rešetke
ohlade, možete početi s čišćenjem, no važno je znati i da
različiti roštilji mogu zahtijevati različite metode čišćenja pa
prije nego krenete na posao u uputama proizvođaća
provjerite zahtjeva li kakav poseban tretman.
U svakom slučaju stručnjaci upozoravaju da se na roštilju
nikako ne koristite jako
abrazivna sredstva koja mogu oštetiti premaz,
a mnogi za njegovo čišćenje savjetuju lagano
abrazivnu sodu bikarbonu pomiješanu s vodom u
pastu.
Nakon njenog nanošenja dobro isperite cijelu površinu
roštilja i prebrišite krpom od mikrovlakana, kako biste
spriječili nastanak tragova od vode. Roštilj možete
očistiti i tako da mu dijelove natopite u vrućoj vodi s
tekućinom za pranje posuđa i tako ih ostavite neko
vrijeme. Nakon toga dijelove izvadite i istrljajte žičanom
spužvicom, no pritom pripazite da to radite pažljivo. Očistite
sve dijelove i dobro osušite krpom ili na zraku.