SVJETSKI DAN

Kikiriki maslac odličan je izvor proteina i vitamina, a znate li kako ga možete pripremiti kod kuće?

Puno je bolja opcija onaj koji napravite sami od kupovnog - znaju biti puni dodanog ulja i soli.

Maslac od kikirikija prava je energetska bomba jer sadrži veliku
količinu vitamina, minerala, proteina i vlakana, pa nije čudno da
je u posljednjih nekoliko godina, kada se počeo sve više
zagovarati zdrav način života, postao mega popularan.  

Kako prenosi Medical News Today, dvije velike žlice
maslaca sadrže: 
– 7,02 g proteina 
– 57 mg magnezija 
– 107 g fosfora 
– 0,85 mg cinka 
– 4,21 mg vitamina B-3 
– 0,17 g vitamina B-6. 

Danas ga možete pronaći na policama svih trgovina, ali najbolja
opcija je onaj pripremljen kod kuće, jer kupovni često znaju
sadržavati nepotrebna dodana ulja, soli i šećere.

Priprema nije komplicirana, sve što trebate kupiti je vrećica
neslanog i neprženog (ili suho prženog) kikirikija, a od
kuhinjskih pomagala treba vam blender. 

Ubacite kikiriki u blender i počnite miksati. Kada dobijete
praškastu teksturu, napravite malu pauzu kako se uređaj ne bi
pregrijao. Nastavite miksati i primijetit ćete kako se iz sekunde
u sekundu tekstura mijenja. Miksajte s pauzama sve dok ne
dobijete glatku, kremastu teksturu.  

Prebacite dobiveni namaz u jednu do dvije staklenke, ovisno o
veličini, a ako želite da bude hrskav, ubacite šaku sitno
sjeckanog kikirikija i promiješajte. 

Nemojte dodavati ulja jer je maslac dovoljno mastan sam po sebi,
a nema potrebe ni za soli ili šećerom. Ovako pripremljen može
stajati u hladnjaku i do nekoliko tjedana, a kuharica Danielle
Walker otkrila je za MBG jedan trik za pohranu.

Ona, naime, sve maslace od orašastih plodova drži okrenute
naopako i na taj način izbjegne skupljanje ulja na samom
vrhu. 

Preporučeno
Najnovije