Okus svježeg voća teško je usporediti sa kupovnim džemovima, a osim na kruh možete ga dodati u jogurt ili u zobenu kašu za doručak.
I dok većina tradicionalnih recepata za džemove baš kao i kupovni
džemovi sadrže gomilu dodanih šećera, ovom se džemu šećer
uopće ne dodaje, a chia sjemenke su mu zamjena. Ako vam džem ipak
nije dovoljno sladak, možete na cijelu količinu iz recepta dodati
jednu žlicu meda.
Prednost ovog domaćeg džema je i u tome što za njega možete
koristiti svježe ili zamrznuto voće, a ne morate koristiti
posebne metode konzerviranja jer su pripremljene
količine dovoljno male da ćete ih brzo potrošiti.
I na kraju, za izradu vam treba svega desetak minuta, a recept
vrijedi za džem od gotovo svakog voća: bobičasto voće (jagode,
kupine, borovnice, maline), trešnje, breskve, marelice, šljive,
ananas, kivi.., piše Gimme Some Oven. Uz to, okus
svježeg voća teško je usporediti sa kupovnim džemovima, a osim na
kruh možete ga dodati u jogurt ili u zobenu kašu za
doručak.
Sastojci:
2 šalice voća po želji
2 žlice chia sjemenki
Postupak:
U tavi na srednjoj vatri pirjajte dvije šalice voća dok se
ono ne počne raspadati, a potom do željene
gustoće zgnječite vilicom ili štapnim mikserom – ovisno o
tome želite li komadiće ili glatku smjesu.
Smjesu potom pospite chia sjemenkama i dobro promiješajte.
Uklonite sa štednjaka, a džem će se početi zgušnjavati kako se
bude hladio. Za otprilike pet minuta spreman je za
konzumaciju.
Odmah poslužite ili premjestite u zatvorenu posudu i stavite u
hladnjak do tjedan dana ili zamrznite do tri mjeseca.
Neobavezni dodaci:
1/2 žličice ekstrakta vanilije
limunova korica (da vam džem bude malo pikantniji)
prstohvat začina (na primjer cimet, đumbir ili muškatni oraščić)