Zamrzavanje kristalizira vodu unutar slatkog krumpira da ne probije izvan kože, a pečenje na visokoj temperaturi karamelizira njegove šećere.
Ovaj doručak pun bjelančevina prilagođen je i veganima
i vegetarijancima, a sigurno će vas dobar dio dana
držati sitima. Postoji nekoliko jednostavnih savjeta za pripremu
batata, a jedna od najjednostavnijih metoda uključuje
zamrzavanje krumpira prije nego što ga ispečete i
dodavanje omiljenih začina.
Prvo zamrznite batate
Prema viralnom TikTok videu na računu @rootedinspice, ključ za
savršeno mekani batat je u zamrzavanju.
Kuhar Lucas Sin iz New
Yorka ističe da ta tehnika kuhanja funkcionira jer
zamrzavanje kristalizira vodu unutar slatkog krumpira da ne
probije izvan kože, a pečenje na visokoj temperaturi
karamelizira njegove šećere.
Korisnik batate peče Bansal peče hladne krumpire u pećnici
zagrijanoj na 230°C 45 do 60 minuta.
– Pecite dok zagoreni šećer ne iscuri iz krumpira i ne
dobijete mekanu teksturu – savjetuje.
Vanjski bi se dio trebao brzo početi karamelizirati, a iz
pukotina koje nastaju izlaziti kristalizirani
šećer. Nakon pečenja krumpir se po dužini prereže po
pola i izdubi stražnjom stranom žlice, da u njega možete
dodati jaje i začine, prenosi Real
Simple.
Završni detalji
TikTok korisnik u udubinu batata stavlja jaje, pa na
par minuta krumpire vraća u pećnicu, dok se bjelanjci ne stegnu i
skuhaju. Nakon toga još dodaje razne začine, uključujući
sjemenke senfa i kima i pročišćeni maslac, te sol i svježe
mljeveni papar. Ako slučajno nemate batat, kaže, isto možete
napraviti i s klasičnim krumpirom.