Da bi što više ljudi uvjerile da manje hrane bacaju, kuharice Alex Elliott-Howery i Jaimee Edwards osmislile su knjigu recepata od ostataka pod nazivom Use It All (Iskoristi sve)...
Svake se godine diljem svijeta baci nevjerojatnih 931
milijuna tona hrane, od čega se čak 61 posto baci u kućanstvima.
Prema podacima UN-a, ti neiskorišteni proizvodi
uzrokuju osam do deset posto emisija ugljika, zbog čega su
kuharice Alex Elliott-Howery i Jaimee
Edwards osmislile knjigu recepata od ostataka pod
nazivom Use It All (Iskoristi sve), kako bismo svi
pomogli Zemlji i uštedjeli nešto novca kupujući i trošeći
manje – i kuhajući više ono što već imamo kod kuće.
‘Use it all’ kruh
150 g (1 šalica) brašna
¼ žličice sode bikarbone
¼ žličice soli
1 žličica mljevenih začina – cimet, đumbir, muškatni oraščić i
papar
2 jaja
½ šalice šećera
150 ml suncokretovog ili biljnog ulja
300 naribanog voća ili povrća – jabuka, kruška, mrkva, bundeva
(tikva), cikla (repa) ili tikvice
75 g čokoladnog čipsa, sušenog voća, orašastih plodova ili
sjemenki
Metoda
Zagrijte pećnicu na 180°C. Podlogu kalupa od 23 cm obložite
papirom za pečenje.
U veliku zdjelu umutite brašno, sodu bikarbonu, sol i mljevene
začine. Mikserom umutite jaja i šećer dok ne dobijete gustu,
pjenastu smjesu.
Polako dodajite ulje i nastavite miješati još nekoliko
minuta dok se sve dobro sjedini.
Dodajte naribano voće ili povrće i promiješajte da se sjedini.
Ulijte tijesto u pripremljeni lim i po vrhu pospite nekoliko
oraha ili sjemenki.
Pecite 50–60 minuta, pa ostavite da se malo ohladi prije nego što
iz kruh iz pleha izbacite na rešetku. Ova štruca zamotana
traje do tjedan dana.
Isprobajte neku od sljedećih kombinacija:
Bundeva (tikva), jabuka, mljeveni đumbir i sjemenke bundeve
Cikla (repa), kruška i čips
Tikvice (tikvice), jabuka i lješnjak
Panzanella
Ova je klasična talijanska salata zasitna dovoljno da sama
bude obrok, a stari će kruh upiti preljev tako da
svaki zalogaj bude pun okusa.
Za 4-6 osoba
8 rajčica, izrezanih na četvrtine
1 mali crveni luk, vrlo sitno nasjeckan
½ žličice šećera u prahu
1 žličica soli, plus malo za posluživanje
2 paprike, prepolovljene
120 ml maslinovog ulja, plus ekstra za preljev
2 žlice octa od crnog vina
1 režanj češnjaka, mljeven
Svježi crni papar
200-300 g starog kruha natrganog na komade od 5 cm
1 žlica kapara, ocijediti i isprati, nasjeckati
1 hrpa bosiljka, lišće usitnjeno
Metoda
Zagrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli pomiješajte rajčicu i luk i
pospite ih šećerom i polovicom soli. Ostavite sa strane na sobnoj
temperaturi.
Papriku stavite na pladanj za pečenje s kožom okrenutom
prema gore i prelijte s dvije žlice maslinovog ulja. Pecite 30-45
minuta dok sve ne omekša, a zatim izvadite iz pećnice i ostavite
da se ohladi.
Uklonite kožicu i narežite papriku na trakice i ostavite sa
strane. U maloj zdjeli pomiješajte ocat od crnog vina, češnjak i
preostalo maslinovo ulje i sol, a rajčicu i luk umetnite u
kruh, pa stavite u veliku zdjelu za salatu.
Dodajte sve preostale sastojke i lagano promiješajte. Prelijte
maslinovim uljem, začinite solju i paprom i poslužite odmah.