ISPROBAJTE

Uvijek plačete kada režete luk? Spriječite suze uz ova dva jednostavna koraka

Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti ili barem ublažiti.

Baza za mnogo jela je luk, ali ljudi često izbjegavaju dinstanje
istog kao korak u kuhanju iz jednostavnog razloga – ne mogu ga
narezati bez suza.

Zašto se to uopće događa? Kada počnete rezati luk on oslobađa
kemikaliju – sintazu – koja pak u dodiru sa sumporom (koji je
sastavni dio luka), stvara kemijski spoj nazvan
sin-propanetial-s-oksid koji je hlapljiv i koji potiče rad suznih
žlijezda.

Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti
ili barem ublažiti, prenosi britanski
Express
, u dva koraka.

Prvo, prije sjeckanja stavite luk u hladnjak na 30 minuta ili u
zamrzivač na 15. Nadražujuće kemikalije zbog kojih ljudi počnu
plakati lakše putuju toplim zrakom, a hlađenje luka prije nego
što ga nasjeckate može spriječiti da ti spojevi dođu do očiju.

Drugo, otvorite prozor blizu mjesta gdje režete luk – na taj
način će se raspršiti kemikalije koje nadražuju oči. Idealno bi
bilo i da uključite napu ili mali ventilator tijekom rezanja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije