Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti ili barem ublažiti.
Baza za mnogo jela je luk, ali ljudi često izbjegavaju dinstanje
istog kao korak u kuhanju iz jednostavnog razloga – ne mogu ga
narezati bez suza.
Zašto se to uopće događa? Kada počnete rezati luk on oslobađa
kemikaliju – sintazu – koja pak u dodiru sa sumporom (koji je
sastavni dio luka), stvara kemijski spoj nazvan
sin-propanetial-s-oksid koji je hlapljiv i koji potiče rad suznih
žlijezda.
Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti
ili barem ublažiti, prenosi britanski
Express, u dva koraka.
Prvo, prije sjeckanja stavite luk u hladnjak na 30 minuta ili u
zamrzivač na 15. Nadražujuće kemikalije zbog kojih ljudi počnu
plakati lakše putuju toplim zrakom, a hlađenje luka prije nego
što ga nasjeckate može spriječiti da ti spojevi dođu do očiju.
Drugo, otvorite prozor blizu mjesta gdje režete luk – na taj
način će se raspršiti kemikalije koje nadražuju oči. Idealno bi
bilo i da uključite napu ili mali ventilator tijekom rezanja.