Sve dok se u njoj uživa umjereno, tvrde naši sugovornici, kava može biti odličan napitak koji će poboljšati zdravlje i omogućiti vam uživanje u stimulativnim aromama
Kuhanje turske kave je posebna vještina, a način na koji je
tradicionalno pripremamo, pogrešan je, kaže Robert
Pudić, stručnjak za kavu te direktor i vlasnik
zagrebačke pržionice kave i coffee shopa Quahwa, pišu 24sata.
Kod nas prokuhate vodu sa šećerom ili bez njega, stavite
kavu, vratite na vatru i to je to. Za lošu sirovinu takav je
postupak u redu, ali kava treba biti jaka po intenzitetu aroma i
okusa, a vi ste ih dugim kuhanjem uništili. Najbolji način za
pripremu kave uopće ne podrazumijeva kuhanje. Uzmite džezvu,
stavite vodu i prokuhajte je. Idealno je bez šećera. Uklonite s
vatre i pričekajte 20 – 30 sekundi da se voda ohladi na 90 – 94
stupnja, dodajte kavu u vodu, promiješajte i poklopite te stavite
sa strane. Ne vraćajte na vatru. Na taj način ste sačuvali arome
i okuse te esencijalna ulja – kaže Pudić dodajući kako valja
pripaziti koliko dugo ćete držati poklopljenu kavu te savjetuje
da to bude između jedne i tri minute.
– Što dulje držite oslobodit će se više aroma, ali će rasti i
gorčina. Kad se počne hladiti, gorčina prelazi u kiselinu i kava
je kiselija, pa je zapravo najbolje uzeti je u tom rasponu od
jedne do tri minute. Ima još jedna tehnika u kojoj kavu stavite u
ledenu vodu i promiješate te kuhate na srednje jakoj vatri.
Negdje na pola kuhanja smanjite vatru kako biste usporili proces,
a prije točke vrenja kad se na površini napravi onaj prvi
mjehurić tik prije nego što zakipi, uklonite s vatre prije nego
što se krene dizati. Ova metoda je najbolja za vrhunske kave jer
će na taj način arome doći do punog izražaja – savjetovao je
Pudić.
Dodaje kako u punom okusu kave mogu uživati i oni koji piju
beskofeinske inačice, a to prije svega ovisi o načinu obrade
zrna. Pojašnjava kako se koristi kemijski ili prirodni proces pri
čemu prirodni podrazumijeva korištenje vode u obradi zrna prije
prženja budući da je kofein topiv u vodi, a savjetuje
ljubiteljima takve kave da provjere koju metodu dekofeinizacije
je koristio njihov proizvođač. Prehrambena biotehnologinja i
pedijatrijska klinička dijetetičarka, dr. sc. Tena
Niseteo, smatra da bez obzir na metodu uklanjanja
kofeina, kod umjerene konzumacije ljudi neće osjetiti nikakve
posljedice za zdravlje.
– Kad je riječ o beskofeinskim kavama, postoje dvojbe oko načina
prerade i procesa izvlačenja kofeina u kojima se koriste
kemikalije, no uvijek je stvar količine. Ako pijete jednu do
dvije šalice kave, neće vam naštetiti kemikalije koje zaostaju u
konačnom proizvodu. Djelomično zaostaju antioksidativna svojstva,
ali ne možemo govoriti o značajnom nutritivnom deficitu –
istaknula je dr. Niseteo pojašnjavajući kako su ljudi u zabludi
kad misle da instant kava sadrži manje kofeina nego turska kava.
– Zanimljiv podatak je da najveću količinu kofeina, ali i
antioksidansa ima instant kava, a ne turska. Instant kava je suhi
koncentrat i u jednoj žličici sadrži značajno veću koncentraciju
supstanci nego u jednoj žličici mljevene kave. Dodatno, kad
radimo tursku kavu ekstrahiramo dio tih komponenti, a dio ostaje
u talogu koji ne konzumiramo. Pojedinci također podgrijavaju
tursku kavu zbog čega nastaje ponovna ekstrakcija pa je takva
kava zapravo snažnija jer ima veću količinu antioksidansa i
kofeina – pojasnila je ona.
Umjerenost prije svega
Kava može biti odličan napitak koji će poboljšati zdravlje i
omogućiti vam uživanje u stimulativnim aromama. No naglasak je na
umjerenosti, a dr. sc. Tena Niseteo kaže da to
podrazumijeva najviše jednu do dvije šalice na dan.
– Pritom šalica označava količinu do jednog decilitra i ta
količina neće kod hiperosjetljivih ljudi rezultirati negativnim
nuspojavama. U jednoj šalici kave ima 100 do 150 mg kofeina, a
količina kod koje se javlja jače stimulacijsko djelovanje je
oko 250 mg kofeina. Kava kao stimulans razbuđuje te pojačava
koncentraciju i pažnju, no ako se konzumira u značajno većim
količinama javljaju se nuspojave poput pojačanog rada srca,
diuretskog djelovanja, nervoze i uzbuđenosti – upozorila je ona
navodeći kako se kofeinu kao jednoj od sastavnica kave često
pripisuju negativne konotacije.
– To je spoj koji se nalazi i u drugim vrstama zrna sličnih
napitaka, pa se tako u čaju naziva tein, a u čokoladi primjerice
teobromin. Svi oni imaju vrlo slično djelovanje, no kofein u kavi
djeluje značajno snažnije u odnosu na tein ili teobromin. Usto,
kofein daje gorčinu kavi i djeluje na poticanje našeg neurološkog
sustava te mozga, on je stimulans. Djeluje i na cirkulaciju te na
rad srca – kaže dr. Niseteo.
Dobrobiti kave
– Liječnici nerijetko savjetuju izbjegavanje kave u prevenciji
srčanih aritmija, ali nove studije otkrivaju da kava zapravo
smanjuje rizik za fibrilaciju atrija i druge srčane aritmije.
Istraživanje je obuhvatilo 300 000 ljudi prosječne dobi 57
godina, a partili su ih tijekom pet godina. Oni koji su pili do
pet šalica kave na dan imali su manje srčanih problema u odnosu
na nekonzumente ovog napitka – kaže prof. dr.
prof. Nikša Drinković, internist i
kardiolog.
Ističe da redovita konzumacija može također smanjiti rizik od
moždanog udara i razvoja demencije te kako nema zapreka da je
redovito u manjim količinama konzumiraju čak i ljudi s problemima
tlaka ukoliko piju propisanu terapiju.
– Ipak neki se žale na lupanje srca nakon kave, kod nekih s
povremenom fibrilacijom atrija kava može biti okidač za novi
napad i ti pacijenti trebaju izbjegavati kavu.Također bi je
trebale izbjegavati i trudnice, osobito u količini većoj od 200
mg kofeina na dan zbog rizika za urođene greške srca kod bebe,
usporeni rast ploda, raniji porod i spontani pobačaj. Ista
preporuka se odnosi na dojilje i na žene koje imaju poteškoće s
začećem – savjetuje prof. Drinković.
Cijeli članak pročiatjte na 24sata.