Kuhajte na sasvim niskoj temperaturi, polagano, osam do deset sati
Međimurje je težački kraj, ovdje se jede jaka hrana s
mnogo vrhnja, poprilično suhomesnatih proizvoda, krumpira i
graha, a hrana je i masna. Specifičnost su slanine ili kosana
mast.
Međimurska hladnetina – sastojci
Pripremite (za 10 osoba):
1 kg sušenih (dimljenih) svinjskih nožica
1 kg svježe svinjske glave
1,5 kg dimljenih svinjskih kožica
1 kg dimljenog svinjskog bunceka
2 lovorova lista
sol
2 do 3 režnja češnjaka
2 glavice luka
10 zrna papra
mljevenu crvenu papriku
Međimurska hladnetina – postupak
Meso operite, stavite u posudu i zalijte s 5 litara hladne vode.
Posolite (oprezno: dimljeno je meso slano!),
dodajte lovor, papar te samo
oguljene luk i češnjak. Kuhajte na
sasvim niskoj temperaturi, polagano, osam do deset sati.
Iz hladnetine izvadite luk, češnjak, lovor i papar, meso odvojite
od kostiju i narežite pa raspodijelite po zdjelama i tanjurima.
Zalijte juhom u kojoj se kuhalo pa odozgo pospite za
ukras mljevenom paprikom, odmah ili kad se stegne.