
Desert za kneza morao je osmisliti 16-godišnji pripravnik Franz Sacher. Čokoladni je biskvit nadjenuo marmeladom od marelice, preklopio drugim biskvitom i to je prelio slojem rastopljene čokolade
Priča o jednoj od najslavnijih torti na svijetu počinje 1832. kad
je austrijski knez Klemens Wenzel von
Metternich naručio poseban desert od svoje posluge.
Kuhar je bio bolestan, pa je desert morao osmisliti 16-godišnji
pripravnik Franz Sacher. Čokoladni je
biskvit nadjenuo marmeladom od marelice, preklopio drugim
biskvitom i to je prelio slojem rastopljene čokolade. To je
pripremio 5. prosinca, a u nešto manje od dva stoljeća njena
popularnost nadišla je granice Austrije. Obožavana je u cijelom
svijetu, a mnogi 5. prosinca obilježavaju kao Dan Sacher torte.
Ovom pričom ponosi se bečki Hotel Sacher. Njihovi dugogodišnji
rival je obližnji Cafe Demel, iz kojeg su desetljećima tvrdili da
je finalna verzija ove torte osmišljena kod njih, pišu 24sata.
Tvrdili su da je Franzov sin Eduard u
Cafeu Demel usavršavao svoje slastičarske vještine, ali i ovaj
recept. Hotel Sacher i Cafe Demel vodili su i pravnu bitku od
1954. do 1963. godine, a ova borba nazvala se Rat torti. Rasprava
se svela na količinu upotrijebljene marmelade i postotak kakaa u
glazuri. Razriješena je tako da Hotel Sacher koristi naziv
Original Sacher-Torte, a Demel je brendira kao Demel’s
Sachertorte. Velikih razlika u sastojcima nema.