BATAT, RAJČICA, BADEMI...

Ove su namirnice najbolji borci protiv starenja: Jedete li ih uopće?

Ako ste među mnogima koji stalno tragaju za izvorom mladosti, obratite veću pozornost na ono što u sebe unosite jer je prava hrana najjači borac sa starenjem...

Ma koliko se trudili što dulje zadržati mladoliki izgled, ne
postoji način na koji bismo
potpuno izbjegli učinke vremena na
naše tijelo. Zdrav život – bez alkohola i dima cigarete, uz
adekvatnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i
izbjegavanja sunca i stresa – može nam pomoći da dulje
ostanemo zdravi i vitalni, no to je samo dio ‘recepta’ za
mladolikost. Ono što najviše utječe na način na
koji organizam stari je naravno – prehrana.

Prava hrana za naše tijelo čini mnogo više od samog održavanja
željene linije i pružanja osjećaja sitosti, a ako ste među
mnogima koji tragaju za nekim provjerenim i djelotvornim izvorom
mladosti, obratite veću pozornost na ono što u sebe unosite.

Evo koje bi se namirnice u borbi s godinama trebale češće
pojavljivati na meniju:

1. Batat

Studija iz časopisa Journal Evolution and Human
Behaviour
kaže da prehrana bogata voćem i povrćem koži
vraća zdravi mladenački sjaj. Istraživači su otkrili i
da ljudi koji svakodnevno jedu crveno i
narančasto voće i povrće imaju ljepši ten od
onih koji ga nisu konzumirali tako često.

Pretpostavlja se da su razlog tome karotenoidi, spojevi koji
pomažu u borbi sa raznim bolestima, a koji crvenom i
narančastom voću i povrću daju boju.  No nema baš mnogo
namirnica bogatih karotenom  – koji se u tijelu
pretvara u A vitamin – no optimalnu količinu možete dobiti
iz slatkog batata koji s korom sadrži  čak 156
posto preporučenog dnevnog unosa.

2. Maslac od badema

Bademi su namirnice koje imaju širok spektar hranjivih
sastojaka – uključujući proteine i zdrave masti – što
ih čini idealnima za očuvanje zdravlja i snage kose, a u
tome pomaže i E vitamin s kojim ovi orašasti plodovi
obiluju.

Jedno je osmomjesečno ispitivanje tako pokazalo da muškarcima
koji dobivaju dovoljno E vitamina kosa raste brže i zdravija je,
a pola preporučenog dnevnog unosa možete dobiti iz samo jedne
porcije (dvije žlice) bademovog maslaca.

3. Hidrolizirani kolagen

Iako postoje namirnice koje podržavaju prirodno stvaranje
kolagena u tijelu, studije pokazuju da uzimanje dodataka kolagena
posebno dobro djeluje na izgled kože. 

Studija objavljena u Skin Pharmacology and
Physiology
otkrila je tako da su oni koji su jednom
dnevno uzimali hidrolizirani kolagen imali značajno elastičniju i
‘gušću’ kožu. Ovakav kolagen dolazi kao prah pa ga je
najbolje dodavati npr. u smoothieje.

4. Šitake gljive

Jedan od uzroka rane pojave sijedih dlaka manjak je bakra u
organizmu. Studija iz časopisu Biological Trace Elemental
Research otkriva da su ljudi koje su rano
posijedili imali znatno nižu razinu bakra od
kontrolne skupine ispitanika.

Bakar je naime tijelu potreban za proizvodnju pigmenta kože i
kose, a šitake gljive su jedan od najboljih izvora tog elementa.
Samo pola šalice gljiva osigurava čak 72 posto preporučenog
dnevnog unosa bakra – i to sa samo 40 kalorija iz gljiva.

5. Sir Cheddar

Istraživanje objavljeno u časopisu General Dentistry pokazalo je
da je jedenje ovog sira pH vrijednost u ustima dovelo do
idealne razine kod ispitanika koji čak 48 sati nisu oprali
zube. Osim toga, spojevi iz sira koji se
hvataju na caklinu zuba pomažu i u obrani od kiseline,
prenosi Eat This.

6. Voda s limunom

Slana hrana, alkohol, vježbanje, vrućina i jednostavno ne
pijenje dovoljno tekućine može stvoriti upale u
organizmu što rezultira s nadutosti i tamnim tenom i
podočnjacima. Idealno piće za ostati hidriran hladna je voda
s komadom limuna. Djeca kažu: Sve će biti dobro, a mi hrabrimo
roditelje da budu poput njih

7. Nemasna govedina

Prehrana bogata proteinima, željezom i cinkom navodno je jedini
pravi put prema dugim, jakim i zdravim noktima. A sve
se te tri hranjive tvari mogu dobiti
iz manjeg komada nemasnog crvenog mesa, pokazuje
nedavno istraživanje iz časopisa The European Academy of
Dermatology and Venereology.

8. Rajčica

Jedno je novo istraživanje otkrilo da su šanse za melanom kože
manje kod ljudi koji se hrane s tzv. ‘mediteranskom
prehranom’. Hrana bogata antioksidansima puna je voća i
povrća jarkih boja, a ono može pomoći u borbi protiv
oksidacijskog učinka UV zraka. Konzumacija same
rajčice osigurava tako čak 33 posto veće šanse za
obranu tijela od melanoma.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije