Svoj recept za ovaj tradicionalni međimurski specijalitet na kojem su odrasle generacije otkrila nam je Silvija Horak iz restorana Terbotz.
Pretepenu juhu u restoranu Terbotz serviraju u glinenim
zdjelicama i poslužuju u kombinaciji s malim štruklima. Juhe
nema bez malo kiselog vrhnja, komadića slanine i crvene paprike
koja ovom blagom jelu daje intenzitet.
Domaća pretepena juha
Sastojci:
crveni luk
1 lovorov list
1 žlica crvene mljevene paprike
svinjska mast
200 ml kiselog vrhnja
200 g suhog mesa
mesni temeljac sol, papar, brašno
Priprema: U vrućoj tavi rastopite svinjsku
mast, dodajte nasjeckani luk i dimljeno meso te kratko
prepržite. Zatim dodajte crvenu mljevenu papriku,
zalijte temeljcem, začinite solju i paprom i
pustite kuhati 20-ak minuta.
Pred kraj kuhanja napravite ‘pretep’ tako da u zdjelici
pomiješate kiselo vrhnje i brašno, te dobivenu smjesu
ulijte u juhu i kuhajte još 5 minuta. Gotovu juhu
pospite bučinim sjemenkama i s malo bučinog ulja.