ispravan način

Znate li koliko svaka vrsta mesa može stajati u zamrzivaču? Evo što kažu stručnjaci

Važno je znati pravilan način zamrzavanje mesa kako bi meso što duže ostalo kvalitetno i svježe.

Ako ste već nabavili velike količine mesa za zalihu, potrebno je
znati kako to meso pravilno pohraniti u zamrzivač kako bi vam
duže bilo sigurno za konzumaciju.

Idealna temperatura zamrzavanja je minus osamnaest stupnjeva jer
se tako sprječava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi
mikrobi, poput bakterija, kvasca i plijesni, koji se inače nalaze
u hrani. 

Iako stručnjaci kažu da je sigurno meso zamrznuti u originalnom
pakiranju, za zamrzavanje dulje od dva mjeseca preporučuju
umotavanje mesa plastičnom folijom ili spremanje u plastičnu
vrećicu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u
plastičnu vrećicu zajedno s originalnim pakiranjem, prenosi
goodhousekeeping.com.

Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lijekova, cijeli
pilići i purani u zamrzivaču mogu biti i do
godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa,
bataka i krila
, trebali biste ih konzumirati u roku od
devet mjeseci.

Iznutrice se pak ne bi trebale čuvati više od
tri ili četiri mjeseca.

Kada se radi o svježem mesu, poput govedine, teletine i
janjetine
, ono može stajati i po nekoliko mjeseci u
zamrzivaču, ovisno o vrsti mesa.

FDA preporučuje da se sirovi odresci u
zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a
kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće,
od četiri do šest mjeseci.

Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do
godine dana. Za sirovu svinjetinu vrijede slična
pravila kao i za govedinu i drugo meso. Svinjetina
narezana na komadiće
može trajati od četiri do šest
mjeseci, dok pečena svinjetina može trajati od četiri mjeseci sve
do godine dana.

Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, hrenovki i
šunke
, ne bi se smjela čuvati u zamrzivaču dulje od
jednog ili dva mjeseca.

Neovisno o kojoj vrsti mljevenog mesa je riječ,
ne biste ga trebali čuvati u zamrzivaču dulje od tri ili četiri
mjeseca. 

Ako nekada poželite napraviti više kuhanog mesa kako biste ga
spremili u zamrzivač, zapamtite da kuhano meso u zamrzivaču ne
održava kvalitetu i svježinu na isti način kao i sirovo meso.
Prema FDA-i kuhano meso i riba u zamrzivaču se
mogu čuvati tri do četiri mjeseca, dok se druge vrste mesa, to
jest njihovi ostaci, ne bi trebali čuvati dulje od dva ili tri
mjeseca.

Riba i plodovi mora pomalo su komplicirani kada
se radi o pravilima zamrzavanja. Nemasna riba, poput tune i
bakalara, u zamrzivaču može stajati od šest do osam mjeseci, dok
masna riba, poput skuše i srdele, može stajati puno kraće, od dva
do tri mjeseca. Ostali svježi plodovi mora, poput škampa, lignji
i rakova, u zamrzivaču trajat će od tri do šest mjeseci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije