Vrlo se jednostavno i brzo radi, a potrebno je napraviti samo jednu zamjenu.
Mnogi ljudi groze se od pomisli na samostalno pečenje kruha, bilo
zbog toga što smatraju da domaćem kruhu treba puno vremena i
pažnje ili se možda boje neuspjeha.
Najveći krivac njihovom zgražanju je kvasac. On potiče prirodnu
fermentaciju kruha te mu daje laganu i prozračnu teksturu, ali
stvar se može olakšati korištenjem sode bikarbone umjesto kvasca.
Beskvasni kruh napravljen sa sodom bikarbonom sve je popularniji,
pogotovo kod mladih ljudi koji sve žele brzo gotovo. U Velikoj
Britaniji postao je toliko popularan da ima i vlastiti naziv –
soda bread, a sve zbog toga što je izuzetno lagan za napraviti i
vrlo brzo gotov.
Za pripremu ovog brzinskog kruha, na svakih 500 grama glatkog
brašna, potrebno je dodati jednu i pol žličicu sode bikarbone,
jednu žličicu šećera, jednu žličicu soli te 450 mililitara
fermentiranog mliječnog proizvoda, poput kiselog mlijeka,
jogurta, kefira ili mlaćenice.
Fermentirani mliječni proizvodi će kruhu poboljšati aromu i okus,
a u reakciji sa sodom bikarbonom utjecat će na volumen i
teksturu kruha.
Pripremu započnite prosijavanjem brašna te u njega dobro
umijesite sodu bikarbonu, sol i šećer. Zatim dodajte fermentirani
mliječni proizvod i njega dobro umijesite žlicom ili kuhačom.
Nakon što se tijesto krene lijepo oblikovati, prebacite se na
radnu plohu i vrlo kratko mijesite tijesto, dok se svi sastojci
ne spoje. Tijesto oblikujte u kuglu i laganim pritiskom noža,
oblikujte X na gornjoj strani. Kruh pecite na 200 °C, 35- 45
minuta, a pečenost možete probavati probadanjem drvenim štapićem.