Zdrav i ukusan, omiljen je namaz svih generacija
Jeste li znali da postoji dan posvećen maslacu od kikirikija? U
svijetu ga slave, i to na današnji dan, piše Days of
the year.
Kikiriki maslac je prvi put predstavljen na sajmu u St.
Louisu 1904. godine, a kasnije je postao ključni izvor proteina
za vojnike tijekom prva dva Svjetska rata, piše newsweek.com.
Maslac od kikirikija je prepun nutrijenata koji čuvaju zdravlje,
pa se tako u njemu nalaze vitamin E, magenzij, željezo i vitamin
B6, a istraživanja pokazuju kako osobe koje redovno konzumiraju
orašaste plodove i maslac od kikirikija imaju puno manje šanse od
srčanih oboljenja u dijabetesa tip 2.
Smanjuje apetit i potiče mršavljenje
Tko jede kikiriki i maslac od kikirikija može se pohvaliti
vitkijom linijom iako nije dijetna namirnica. Radi se
o kombinaciji proteina i vlakana koji će smanjiti
osjećaj gladi. Rezultati studije objavljene u British
Journal of Nutrition navodi kako su osobe koje ujutro jedu
maslac od kikirikija primijetile da nisu bile gladne i do 12 sati
nakon doručka.
Jača memoriju
Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su
dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno
dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i
jača memoriju.
Štiti srce
Kikirki je bogat nezasićenim mastima, koje utječu na snižavanje
razine lošeg kolesterola.
Za divnu kosu i kožu
Kikirki sadrži biotin, B vitamin koji vašu kosu čini
tako lijepom i gustom. Spomenimo i vitamin E koji hrani kožu te
je brani od štetnih UV zraka, piše
ordinacija.večernji.hr