Novija istraživanja pokazala su da su zdrava crijeva ključ jakog imuniteta, a time i prevencija za kronične bolesti...
Probavni problemi, česte prehlade, loše stanje kože i kose – samo
su neki od znakova da treba popraviti mikrobiom crijeva i ojačati
njihovu stijenku.
Tim Spector, profesor genetske epidemiologije na Kraljevskom
koledžu u Londonu izdao je knjigu The diet Myth: The
Real Science Behind What We Eat u kojoj otkriva kako
poboljšati zdravlje crijeva s malim, no vrlo učinkovitim
preinakama u prehrani.
Poziva se na studiju objavljenu 2018. od strane Američkog
društva za mikrobiologiju, koja je porvedena na 11.000
ljudi.
‘Pokazalo se da ljudi koji imaju najzdravija crijeva jedu
najmanje 30 različitih namirnica biljnog porijekla na tjedan’,
otkriva dr. Spector.
Iako na prvu izgleda kao nemoguća misija – pojesti toliko
različitih biljaka tjedno, dr. Spector kaže kao to nije problem.
‘Ljudi zaboravljaju što su biljke. Biljke su i i orah, sjemenka,
žitarica. Biljka je i začin. Stoga, nije tako teško na tjedan
pojesti 30 različitih biljaka, ako ne jedete svaki dan istu
hranu. Raznolikost u prehrani je puno važnija, no što
mislimo’, kaže za Well and Good. dr.
Spector.
Stoga, ako za doručak pojedete namaz od orašastih plodova na
kruhu od cjelovitih žitarica, za ručak salatu, a za večeru
zapečeni karfiol, unijeli ste desetak biljaka u manje od 24 sata.
Stoga, želite li poboljšati zdravlje crijeva, vodite računa
da se raznoliko hranite i da jedete puno namirnica biljnog
porijekla. Ne libite se probati egzotično voće ili povrće koje
osvane na tržnici ili u supermarketu, no neka vam se
prehrana temelji na sezonskim namirnicama. U ovo doba godine
to je kiseli kupus koji je izuzetno zdrav, osobito za
crijeva.