sjajno!

Dobra je vijest da ga jedemo svaki dan: Ovo povrće produljuje život

Baza je mnogim jelima, sastavni dio tradicionalne prehrane na našim prostorima. Ako niste ljubitelj ove namirnice, sad ćete postati...

Nije novost da naše zdravlje velikim djelom ovisi o prehrani.
Kvalitetna, izbalansirana prehrana koja sadrži vlakna, proteine,
ugljikohidrate, vitamine i minerale, od kojih se dobar dio nalazi
u voću i povrću, ključ je zdravlja. 

Iako je svo sezonsko i organsko voće i povrće zdravo, postoji
vrsta koja izuzetno dobro djeluje na imunitet i životni
vijek. Riječ je o običnom luku koji svakodnevno koristimo u
prehrani. Baza je za pripremu brojnih jela, ali i nezostavan
sastojak salata tako da ga konzumiramo i sirovog i termički
obrađenog. 

Luk obiluje biljnim kemikalijama koje pomažu očuvati zdravlje
srca, regulirati razinu šećera u krvi i štititi organizam od
pojave tumorskih stanica. Crveni je luk odličan izvor
bioflavonoida kvercetina poznatog po antiupalnim i
antioksidativnim svojstvima.

Sadrži i oblik vitamina B1 koji je topiv u mastima pa ga tijelo
puno lakše apsorbira od vitamina B1 topivog u vodi te
spojeve koji imaju anti-age učinak, neutralizirajući proces
glikacije – vezanje molekula šećera na proteine u našim stanicama
čiji je produkt ubrzano starenje, što se vidi i na van jer dolazi
do opadanja razine kolagena u koži. 

‘Još jedna prednost luka je što poboljšava
pamćenje. Mladi luk sadrži  visoku razinu folata i
luteina – nutrijenata koji hrane mozak i smanjuju rizik za razvoj
Alzheimera’, kaže za Express.co nutricionistica, dr.
Sarah Brewer. 

Ljekovite prednosti luka poznate su još od antičkih vremena kada
je korišten kao lijek za glavobolju, srčane bolesti i grlobolju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije