Poučena svojim osobnim iskustvom, a i ponekom edukacijom tijekom mog odrastanja odlučila sam reći zbogom antibioticima...
Danas pišem o jednoj itekako aktualnoj temi, a odabrala sam
ju jer sam zadnjih par dana bombardirana upitima što koristiti u
moru svih preparata koji se nude na tržištu.
Kao majka aktivne petogodišnjakinje koja pohađa vrtić još od
jaslica jako dobro sam upoznata sa svim mogućim boleštinama koje
kruže u kolektivima, kako među djecom tako i odraslima.
U ovih par godina vrtićke dobi preboljela sam sve dječje bolesti
i to duplo, prvo s mojom Gitom, a onda i sama. I
u tih par godina sam naučila da je moć samoobnove dječjeg
organizma daleko jača nego mojeg. Čitaj Gita je bila zdrava u
roku od 2 do 3 dana i puna energije, a ja sam često vukla neku
bolest i 7 do 10 dana. Putem sam neke stvari naučila i isprobala
te sad mogu s tobom podijeliti iskustva kako pristupiti određenim
simptomima i bolestima.
Grlobolja hm?
Prvo ću ispričati jednu zgodnu priču iz mog života.
Kao dijete živjela sam u Austriji i tamo pohađala vrtić,
predškolu i školu. Često me boljelo grlo. Često me mama vodila
kod doktora jer je tako navikla još iz Hrvatske. U te tri godine
i nebrojenih posjeta doktoru zamisli – nisam ni jednom dobila
antbiotik.
Doktor me ponekad i poslao na bris grla, no svaki put bi s istim
receptom moju mamu i mene poslao kući – čaj, limun, med, kadulja,
propolis, biljne pastile.
Bilo je to prije 27 godina i to nam je govorio obiteljski
liječnik. Sve se to promijenilo kad smo se vratili u Hrvatsku.
Bila sam na antbiotiku dva puta mjesečno. Na bris ili pak vađenje
krvi me nikad nitko nije poslao. Reci AAA, isplazi jezik i recept
za antibiotik je bio napisan prije nego sam se uopće snašla. Ja
se nisam tad bunila, bilo mi je fora ne ići u školu, a mama u to
doba nije ni razmišljala o tome. Zapravo većinom sam i sama
odlazila kod doktora i pila antbiotik za antibiotikom. Klavocin,
sumamed, amoxicilin, cijela paleta.
Naravno kako to biva nitko nije govorio da bi bilo pametno popit
probiotik uz antbiotik pa sam često imala i probavih problema.
Probava mi je bila sve samo ne normalna. Poučena svojim
osobnim iskustvom, a i ponekom edukacijom tijekom mog
odrastanja odlučila sam reći zbogom antibioticima, sad već dobrih
deset pa i više godina nisam trebala antibiotik i pomoć sam
uvijek dobila iz biljne ljekarne.
Prije nego krenem na opisivanje pripravaka i metoda bilo bi dobro
da neke stvari o grlobolji ipak malo bolje razjasnim.
Grlobolja odnosno upala grla je veoma česti razlog posjeta i
odlaska liječniku. Bolno grlo, promuklost, teško gutanje neki su
od simptoma koji prate upalu grla. Smatram da je jako važno
napomenuti kako je većina grlobolja izazvana virusnim infekcijama
te kao takva ona ne iziskuje upotrebu antibiotika. Zato opet
napominjem da je najpametnije otići na vađenje krvi kako bi se
vidjelo o kakvoj se upali radi.
Osim virusa uzročnici upale grla mogu biti i
bakterije. Kod bakterijski upala je
preporučljivo napraviti bris grla i uzeti ciljani antibiotik, no
nažalost se upravo to kod nas ne radi često, skoro pa nikad. No
osim virusa i bakterija grlobolju kao simptom mogu izazvati i
neki drugi uzročnici – kemijski, pa i fizički. Često se javlja
grlobolja kod udisanja alergena, naprezanje mišića grla, hladni
zrak, gerb.
Nadam se da ti je ono najvažnije zapalo za oko većina upala grla
je izazvana VIRUSNOM infekcijom.
Pomoć iz biljne ljekarne kod grlobolje
Kad se ujutro probudim i osjetim neko probadanje u grlu i teško
gutam sline prvo što napravim je kuham čaj od kadulje.
1. Čaj od kadulje (Salvia offcinalis)
Kadulja djeluje antiseptički, baktericidno, fungicidno i
antivirusno, sprečava nastanak upala te je izvrsna za tretiranje
upala desni, grla i općenito gornjih dišnih puteva. Nije namjena
za trudnice, dojilje i jako malu djecu.
Popijem 1-2 šalice dnevno (da to je sigurno i možete ju popiti)
Kroz dan grgljam i pljujem uvijek svježe spremljeni čaj od
kadulje
Umjesto čaja od kadulje možeš upotrijebiti i hidrolat kadulje –
za grgljanje ili špricanje grla
2. Melat
Melat je pripravak na bazi meda, eteričnih ulja te može biti i s
dodatkom bilja. U svom frižideru uvijek imam jednu bočicu spremnu
za hitne slučajeve.
Za grlobolju koristim melat koji sadrži nešpricani limun, listove
svježe kadulje, cejlonski cimet, klinčić, eterično ulje
ravintsare.
Kod grlobolje svakih jedan do dva sata pojedem 1 malu žličicu
ovog pripravka (do sad je uvijek u roku od 2 dana nestao svaki
simptom).
Recept:
250 grama meda
Nekoliko domaćih neprskanih limuna
4 listića svježe kadulje
1 mala žličica cejlonskog cimeta
3-4 klinčića
6-10 kapi ravintsare
a) Limun narežeš na kriške i staviš ga u staklenku, dodaš
nasjeckane listove kadulje , začine i eterično ulje, sve pokriješ
medom.
b) Med služi kao konzervans pa je bitno da sve bude dobro
pokriveno medom.
c) Staviš staklenku u frižider i vadiš po žličicu prema potrebi.
Med koji se pokazao kao najbolji čak i kod tretiranja pravih
bakterijskih infekcija je bio Manuka med – da jako je skupi
i ja ga osobno ne koristim za spravljane ovog melata, ali ga po
potrebi kupujem (obično 1x godišnje u najkritičnije vrijeme) za
tretiranje određenih infekcija ili za dizanje imuniteta
*Ponekad kad sam kreativna slažem pastile i lizalice, odnosno kad
Gitu jako boli grlo. U pastile i lizalice stavljam češnjak,
đumbir, limun i radim ih od kokosovog ili smeđeg šećera.
3. PROBIOTIK!
Svaka bolest čak i najmanja prehlada pa i grlobolja govori o
narušenoj ravnoteži u našem tijelu te je svakako pametno odmah
pomoći imunološkom sustavu da se izbori s infekcijom, a to
najlakše postižemo prehranom! Evo mene opet s hranom. Naš
imunološki sustav je tijesno povezan s probavnim sustavom.
Najbolje bi bilo da ovo isprobaš sam.
Kod nas doma koja god da je bolest u pitanju prehlada, gripa,
proljev, zatvor, žgaravica prvo što svi radimo je vičemo
PROBIOTIK, oh da čak i Gita.
Kvalitetan probiotik u prahu, bez dodataka šećera, sirutke,
aditiva čini čuda za naše zdravlje. Zato kod bilo kojeg stanja
narušene ravnoteže ujutro razmuti probiotik u vodi i popij. Ja
imam svoje favorite što se tiče proizvođača, ali ih neću javno
reklamirati. Pa mi se javi ako trebaš savjet.
4. Topla limunada
Ovaj napitak često slažemo, a preuzela sam ga iz makrobiotike.
Recept:
1 žlica limunova soka
1 žlica agave, meda ili ječmenog slada
2,5 dl tople vode
Sve pomiješaj i popij toplo.
5. Eterična ulja
Prilikom bilo koje bolesti, a i svakodnevno neovisno o bolestima
često palimo difuzor u kojem se nalaze antivirusne mješavine
eteričnih ulja (ravintsara, limun, eukaliptus radiata, cajeput).
Kod grlobolje možeše uz difuzor na toplu pamučnu krpu ili ručnik
staviti
1 kap eteričnog ulja lavande
1 kap eteričnog ulja čajevca
1 kap limuna
Omotaj oko grla, držati sat vremena ili preko noći.
6. Ehinacea čudo za dizanje imuniteta koja uz to djeluje
i simptomatski
Vjerujte mi na riječ da je ehinacea čudo. I po mom osobnom
iskustvu jedini od pripravaka koji je nama pomogao kod dizanja
imuniteta. Otkad ju koristimo prehlade, viroze pa čak i gripa nam
traju maksimalno 3 dana.
Uvijek preporučam kupovanje tinktura na bazi glicerola. Doziranje
se mora prilagoditi dobi. I naravno svatko od nas je jedinka za
sebe te je nužno isprobati malu količinu zbog mogućnosti
preosjetljivosti. Doziranje koje ja primjenjujem na sebi i Giti
je 4 puta dnevno po 10 kapi u toku akutne bolesti do prestanka
svih simptoma.
7. Ljekovita juha
I za kraj uvijek kad nas uhvati neka bolest pripremam
ljekovitu juhu. Juhu u koju dodam češnjak,
đumbir, tamari, kajenski papar. Uvijek pazim da nam prehrana bude
raznolika i puna zelenila, a pogotovo kad je organizmu potrebna
dodatna snaga i sva moć antioksidansa.
Moram napomenuti da ovi moji načini tretiranja tegoba ne
moraju pomoći i tebi jer je svatko od nas jedinstven. Uvijek je
najpametnije da odeš na vađenje krvi i pogledaš o čemu se radi te
da se posavjetuješ sa svojim obiteljskim liječnikom.