KALIJ U PREHRANI

Ako ne jedete bananu svaki dan, možda će vas ovo uvjeriti u suprotno

Jedna jabuka dnevno drži liječnika daleko od kuće? Ali možete probati i s drugim voćem koje je također važno za zdravlje...

Možda ste čuli za tihe znakove srčanog ili moždanog udara,
ali smanjenje tih zdravstvenih rizika jako je
važno. Vježbanje i spavanje sjajne su navike koje
smanjuju rizik, ali nikako nemojte zanemariti važnost
prehrane. Prema istraživanju, u svoju prehranu trebali biste
dodati hranu bogatu kalijem, što znači i banane.

Što kaže
novo istraživanje?

Istraživači sa Sveučilišta Alabama otkrili su
da svakodnevno konzumiranje banana može spriječiti
moždani i srčani udar. Njihova studija imala je za cilj
utvrditi kako kalij utječe na protok krvi i zdravlje
arterija. Ispitivanje su radili na miševima koji su imali tri
vrste prehrane – s niskom, normalnom ili visokom količinom
kalija.

Miševi koji su imali prehranu s malo kalija imali su teže
prohodne arterije. Miševi koji su imali veću razinu kalija, s
druge strane, nisu imali toliko čvrste arterije.

Ranija
istraživanja podržavaju važnost kalija

Prethodne studije i podaci također pokazuju da prehrana bogata
kalijem pomaže kod snižavanja krvnog tlaka i smanjivanja
rizika od srčanih bolesti, objašnjava
kardiolog Ragavendra Baliga sa Sveučilišta
Ohio, a piše Taste of Home

‘Jedna analiza objavljena u časopisu Journal of American
College of Cardiology
 iz 2011. uključivala je
podatke iz 11 studija i 250.000 ljudi’, kaže dr. Baliga.

‘Ovo istraživanje pokazuje da je povećani dnevni unos kalija
od 1540 mg povezan sa smanjenjem rizika od moždanog udara za 21
posto’, kaže Baliga za Taste of Home.

Ovo istraživanje Sveučilišta Alabama je prvo koje je
pokušalo otkriti koliki utjecaj minerali imaju na
kardiovaskularno zdravlje. Unos dovoljno kalija pomaže
u održavanju rada zdravog
srca, objašnjava Michelle
Routhenstein
, nutricionistkinja za prevenciju zdravlja
srca. 

‘Kada nedostaje kalija može doći do aritmije srca i
potencijalno se narušiti dotok krvi u mozak, mišiće i organe’,
kaže dalje. Prema stručnjacima, kalij također poboljšava rad
srca i regulira njegov rad, pomaže u probavljanju ugljikohidrata
i gradi mišiće.

Banana nije jedina namirnica koja sadrži kalij

‘Rezultati studije su obećavajući’, rekao je liječnik Ali
Webster,
suradnik u Međunarodnom vijeću za informacije o
hrani. Međutim, istraživači još uvijek trebaju napraviti
istraživanje na ljudima. 

‘Sigurno neće naškoditi ako jedete hranu bogatu kalijem svaki
dan, osim ako niste dobili upute od liječnika da pazite na unos’,
kaže Webster.

‘Ali ne možemo reći da jedna specifična hrana spriječava
kardiovaskularne bolesti’, dodaje. Također, treba uzeti u obzir
cjelokupnu prehranu kao i druge čimbenike rizika, dodaje
Routhenstein.

Za većinu ljudi konzumiranje hrane bogate kalijem
poput banana, batata, graha i tamnog lisnatog zelenog
povrća doprinijet će zdravoj prehrani i smanjenju rizika od
kardiovaskularnih bolesti, prema Websteru. 

Iako banane imaju dobru reputaciju jer sadrže puno kalija,
dr. Baliga svojim pacijentima obično
preporučuje brokulu, špinat, mrkvu, cvjetaču i drugo
povrće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije