Jesen obiluje plodovima koji jačaju imunitet, što je iznimno važno želimo li 'neokrznuti' proći kroz zimu...
Nutricionistkinju Josipu Mađarić iz KBC-a Osijek upitali smo kako
se najbolje pripremiti za nadolazeće razdoblje, odnosno kako
prehranom ojačati imunitet.
‘Topli dani su iza nas, a dolaskom zime započinje razdoblje
prehlada, viroza i gripa. Upravo zbog toga prijelazi
godišnjih doba idealan su period za pripremu imuniteta i
prevenciju navedenih bolesti. Naš imunitet složen je sustav
obrane organizma na koji i mi možemo utjecati ponašanjem, ali i
pravilnim odabirom namirnica’, kaže Mađarić.
Prehrana bi trebala biti raznolika, odnosno sadržavati vitamine i
minerale, probiotike i antioksidanse kako bi u cjelosti opskrbila
organizam potrebnim tvarima.
Vitamini i minerali
‘Vitamini, naročito beta karoten, vitamini C, D i E, pomažu u
jačanju imuniteta i razvijanju otpornosti tijela na bolesti.
Folna kiselina, mangan, riboflavin, željezo i cink također mogu
pomoći tijekom sezone prehlada i gripa.
Vitamin C nezaobilazan je mikronutrijent za zdrav imunitet,
a hladni jesenski dani idealni su za opskrbiti se njime u većim
količinama.
Namirnice koje sadrže ovaj važan element su u prvom redu paprika,
brokula, grožđe, kesteni, agrumi poput grejpa, mandarina, naranče
i limuna i vrlo popularan zimski specijalitet kiseli kupus. Visok
sadržaj vitamina C također imaju i cvjetača i prokulice’; kaže
nutricionistkinja.
‘Adekvatan dnevni unos vitamina C može se postići unosom
pet serviranja voća i povrća. S obzirom da je vitamin C
vrlo nestabilan i lako se izlučuje, idealno bi bilo rasporediti
ga tijekom cijelog dana kako bi se što duže zadržao u
organizmu’, naglašava Mađarić.
Preporučuje konzumaciju što više juha, ali i čajeva i
cijeđenih sokova čime tijelu osiguravamo hidraciju, također
neophodnu kod jačanja imuniteta.
Crijeva su ključna za dobar imunitet
‘Osim popularnog vitamina C, pažnju treba obratiti i na adekvatan
unos probiotika i prebiotika. Naša crijeva značajna su imunosna
barijera koja sadrži milijarde korisnih bakterija koje također
doprinose imunom odgovoru organizma. Te često puta zaboravljene
korisne bakterije nazivamo probioticima.
Kako bi naša mikrobiota bila zdrava i kako bismo osigurali
povoljan odnos ‘dobrih’ i ‘loših’ bakterija potrebno je
u svakodnevnu prehranu uvrstiti fermentirane mliječne
proizvode koji sadrže prebiotike, odnosno hranu za naše
probiotičke bakterije.Fermentirani mliječni proizvodi (jogurt,
kefir, acidofil itd.) prirodno sadrže prebiotike, a osim što nam
pomažu održati dobar imunitet također potiču i bolju peristaltiku
(pražnjenje) crijeva čime je bolja raspoloživost tvari u samom
organizmu”, navodi Mađarić.
Antioksidansi
‘Kada spominjemo imunitet nezaobilazan pojam su i antioksidansi u
hrani koji neutralizacijom štetnih tvari doprinose jačanju našeg
organizma. Antioksidativno svojstvo posjeduje cijeli niz vitamina
(A, C, E, D, B kompleks) i minerala (Ca, Mg, Zn, Se …), ali i
biljnih pigmenata poput likopena i beta karotena.
Tako antioksidanse možemo pronaći u voću i povrću intenzivnih
boja koji su nam trenutno na raspolaganju u izobilju. U svoju
prehranu samo trebamo uvrstiti što više šarenila poput bundeve,
mrkve, špinata, cikle, crvenog kupusa, bobičastog voća.
Dokazano je i kako se velik broj antioksidativnih tvari nalazi i
u zelenom čaju kojim se možemo zagrijati tijekom duge i hladne
zime, ali ponekad se možemo počastiti i čašom crnog vina ili
redom tamne čokolade.
Osim adekvatnog unosa hranjivih tvari, dolaskom hladnijih dana ne
smijemo se previše ulijeniti te trebamo voditi računa o tome da
redovita tjelovježba također značajno doprinosi jačanju imuniteta
i smanjuje rizik od nastanka cijelog niza bolesti’,
poručuje nutricionistkinja Mađarić.