Kada naučimo prepoznati pravu glad i sitost prevenirat ćemo gomilanje kilograma pa čak i moći uživati u poslasticama bez bojazni od debljanja...
Psihologinja specijalizirana za mršavljenje dr. Helen
McCarthy iz Bristola ima novo rješenje za gubitak
kilograma. Riječ je o ‘reprogramiranju’ apetita koje nam
pomaže da otkrijemo koliko nam hrane zapravo treba i da se
naučimo jesti kada smo gladni, a ne kada mislimo da je
vrijeme za obrok.
U svojoj knjizi How To Retrain Your
Appetite dr.McCarthy donosi apetitsku skalu na
kojoj nula znači neutralno za glad, a prelazi u minus (do -5)
kada smo gladni i u plus (do +5) kada smo siti.
Psihologinja smatra da je najbolje ne jesti dok ne osjetimo glad
jačine – 3, što bi značilo da smo definitivno gladni, a
trebali bismo prestati jesti kada smo siti na razini 3.
Kada naučimo prepoznati pravu glad i sitost prevenirat ćemo
gomilanje kilograma pa čak i moći uživati u poslasticama bez
bojazni od debljanja.
Njezin skala za apetit izgleda ovako:
- – 5 ekstremno smo gladni
- – 4 jako smo gladni
- – 3 definitivno smo gladni
- – 2 lagano smo gladni
- – 1 nismo sigurni, ali vjerojatno smo gladni
- 0 neutralno
- 1 nismo sigurni, ali vjerojatno nismo gladni
- 2 gotovo smo siti
- 3 siti smo
- 4 jako smo siti
- 5 prejeli smo se
Pomoću ove skale u kratkom ćemo vremenu upoznati svoj apetit i
naučiti ga kontrolirati, odnosno jest ćemo samo kad je to
potrebno.
‘Osjećaj na razini plus tri na kojoj bismo trebali prestati jesti
je osjećaj zadovoljstva, no ne i potpune sitosti na koju smo
navikli. To je ono što trebamo promijeniti u našim glavama i tada
ćemo se dugoročno riješiti viška kilograma’, objašnjava
dr. McCarthy.
Dodaje i kako glad nije loša. Ako ne osjetimo nikada glad, znači
da naše tijelo nema odmora te da stalno probavlja
hranu. Umjerena glad je dobrodošla. To je ona glad koju
bismo trebali osjetiti sat vremena prije obroka.