hrana i zdravlje

Superhrana: Namirnice koje nam daju energiju i zdravlje

Iako bi se mnoge namirnice mogle opisati kao superhrana, važno je razumjeti da mora biti dio uravnotežene prehrane...

Superhrana – nutricionistički gledano, ne postoji takva
stvar kao super namirnice. Izraz je nastao zbog
marketinga kako bi utjecao na trendove u prehrani i
prodavao proizvode.

Prehrambena industrija stavlja oznaku superhrane
na namirnice bogatim hranjivim tvarima, sa
sposobnostima da pozitivno utječu na zdravlje. Iako bi se mnoge
namirnice mogle opisati kao ‘super’, važno je razumjeti da ne
postoji niti jedna namirnica koja je ključ dobrog zdravlja ili
prevencije bolesti ako nije dio
uravnotežene prehrane.

 No budući da izraz ‘superhrana’ uskoro ne ide
nikuda, možda je vrijedno pogledati koje namirnice se nalaze
na toj listi:

1. Kefir

Kefir je fermentirani napitak koji se pravi od mlijeka i
sadrži bjelančevine, kalcij, vitamine skupine B, kalij i
probiotike. Kefir je sličan jogurtu, ali ima manju konzistenciju
i obično više sojeva probiotika od jogurta.

2. Češnjak

Češnjak je biljna namirnica usko povezana s lukom i porilukom.
Dobar je izvor mangana, vitamina C, vitamina B6, selena i
vlakana. Češnjak je popularan kulinarski sastojak zbog jakog
okusa, ali se zbog svojih ljekovitih svojstava
koristi stoljećima. Istraživanja pokazuju da češnjak može
biti učinkovit u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka, kao i
kod jačanja imunološkog sustava.

3. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedan od glavnih izvora masnoća u
mediteranskoj prehrani. To može biti korisno u smanjenju srčanih
bolesti, dijabetesa i drugih upalnih stanja.

4. Đumbir

Đumbir je iz Kine i koristi se i kao pojačivač okusa kod
kuhanja i za višestruka ljekovita djelovanja. Korijen đumbira
sadrži antioksidanse, poput gingerola, koji su odgovorni za mnoge
zdravstvene dobrobiti povezane s ovom hranom.  Đumbir može
biti učinkovit u suzbijanju mučnine i smanjenju boli od
akutnih i kroničnih upalnih stanja.

5. Kurkuma

Podrijetlom iz Indije, koristi se za kuhanje i ima ljekovite
blagodati. Kurkumin je aktivni spoj kurkume. Ima snažne
antioksidacijske i protuupalne učinke i u središtu je većine
istraživanja koja su vezane za kurkumu. 

6. Losos

Losos je visoko hranljiva riba prepuna zdravih masnoća,
bjelančevina, B vitamina, kalija i selena. To je jedan od
najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koji su
poznati po raznim zdravstvenim dobrobitima, poput smanjenja
upale.

7. Chia sjemenke

Chia sjemenke visoko su hranjiva namirnica, 100 grama sadrži čak
34,4 g vlakana, 16,5 g proteina i 26 g nezasićenih masnih
kiselina. Vlakna u chia sjemenkama ne podižu šećer u
krvi niti troše inzulin kada su probavljeni, pa
su korisne za dijabetičare. Također, chia sjemenke
zaista mogu poticati mršavljenje. 

8. Avokado

Avokado je vrlo hranjivo voće, iako ga se često primjenjuje kao
povrće u kulinarstvu. Bogat je mnogim hranjivim tvarima,
uključujući vlakna, vitamine, minerale i zdrave masti.

9. Gljive

Iako sadržaj hranjivih sastojaka ovisi o vrsti, gljive
sadrže vitamin A, kalij, vlakna i nekoliko
antioksidansa koji nisu prisutni u većini druge hrane. 

10. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su vlaknima i
biljnim proteinima. Također imaju razne biljne spojeve
s protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima, koji mogu
zaštititi od oksidativnog stresa. Oni mogu smanjiti rizik od
srčanih bolesti i potaknuti gubitak kilograma.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije