KLJUČNI NUTRIJENTI

Koji su zdraviji? Proteini biljnog ili životinjskog porijekla?

Bez proteina ne bismo mogli živjeti, no bitno je i obratiti pažnju iz kojih ih namirnica uzimamo...

Proteini spadaju u važnije nutrijente koje treba naše tijelo.
Daju mu strukturnu i funkcionalnu potporu te mu pomažu izgraditi
kosti, mišiće kožu i krvna zrnca. Nakon što pojedemo proteine,
oni se pretvore u aminokiseline kojih je u organizmu 22.

Te aminokiseline dalje se razdvajaju na esencijalne i
neesencijalne aminokiseline. Tijelo ove druge može samo
proizvesti, no 9 esencijalnih aminokiselina ne može, već ih mora
dobiti iz hrane. 

Svaku namirnicu koja sadrži 9 esencijalnih aminokiselina nazivamo
cjelovitom. Znamo li sve ovo, nije potrebno naglašavati
koliko je bitno u prehranu uključiti proteine, no koje?
Životinjske ili biljne? 

Razlika između biljnih i životinjskih proteina

Kada govorimo o biljnim i životinjskim proteinima, govorimo o
namirnicama biljnog ili životinjskog porijeka. Razlika između
biljnih i životinjskih proteina leži u broju aminokiselina koje
sadrže. Nekolicina namirnica životinjskog porijekla potpun
su izvor bjelančevina, odnosno sadrže svih devet
aminokiselina. To su: riba, jaja, crveno meso, perad.

S druge strane, namirnicama biljnog porijekla nedostaje neka od
aminokiselina, zbog čega biljni proteini u manjoj mjeri mogu
osigurati organizmu sve potrebne aminokiseline.

Quinoa je jedna od rijetkih namirnica biljnog porijekla koja
sadrži svih devet aminokiselina, no neke u premaloj
količini. 

Koji su bolji? 

Namirnice životinjskog porijekla sadrže kompletan izvor
proteina, no usprkos tome povezane su s negativnim učinkom na
zdravlje. Crveno meso  povećava rizik od sračnih bolesti.

S druge strane, namirnice biljnog porijekla, iako ne sadrže
kompletnu paletu esencijalnih aminokiselina, dobro djeluju na
zdravlje. Smatra se da je opće zdravstveno stanje
vegetarijanaca bolje od zdravstevnog stanja mesojeda. 

Zaključak

Da sumiramo, mesojedima se ne savjetuje pojačan unos mesa, već
namirnica biljnog porijekla. Crveno meso trebalo bi konzumirati,
ali umjereno, a ribu, mliječne proizvode i piletinu
redovito, kako bismo osigurali dovoljan unos proteina. 

Vegetarijanci i vegani proteine će dobiti iz dobro izbalansirane
prehrane koja sadrži zeleno povrće, sjemenke, žitarice, kvinoju,
soju i rižu te po potrebi suplemente. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije