'Dva tjedna svakodnevnog pretjerivanja u alkoholu može biti toksično za jetra pa čak i doprinijeti razvoju kroničnih bolesti', upozorava liječnik...
Što drugo činiti nego se opustiti i napuniti baterije na
godišnjem odmoru? Za mnoge to znači otpustiti kočnice i
priuštiti si svakodnevno uživanje u alkoholu, od piva za
osvježenje na plaži, nečeg ‘kratkog’ prije večere, čaše,
dvije vina nakon fine večere i tako do kasno u noć.
No, iako će nam alkohol pomoći da opustimo tijelo pa i misli te
možda i podignuti atmosferu u društvu, jetrima će zadati
posla. Svjetska zdravstvena organizacija
upozorila je da pretjerana konzumacija alkohola, čak i ako se
radi o ograničenom periodu, može jako naštetiti
organizmu.
Naša tijela mogu procesuirati 10 mililitara čistog alkohola na
sat, što znači da organizam osoba koje se opijaju to nije u
stanju probaviti.
‘Dva tjedna svakodnevnog pretjerivanja u alkoholu može biti
toksično za jetra pa čak i doprinijeti razvoju kroničnih bolesti
jetara. Čak i kratko razdoblje pretjeranog opijanja može
dovesti do povišenih masnoća i upala. I ljudi koji piju
alkohol neovisno o obrocima imaju povišen rizik od bolesti
jetara. Kod pretilih osoba taj se rizik povećava za sedam
puta’, kaže za Huffpost dr. Phillip
Harrison, stručnjak za bolesti jetara u bolnici u
Londonu te ponavlja upozorenje WHO-a da čak i kratkoročan
period intenzivnog opijanja može dovesti do problema.
‘Dobra je vijest da su promjene na jetrima uzrokovane alkoholom
reverzibilne sve do stupnja kada nastupa ciroza jetara. No,
za povlačenje upale i detoksikaciju jetara treba od tri do šest
mjeseci. Stoga, pretjerivanje s alkoholom i nakon povratka s
godišnjeg odmoramože ozbiljno ugroziti zdravlje’, dodaje dr.
Harrison i zaključuje kako ne postoji učinkovita terapija koja bi
zaštitila jetra od alkohola. Idealno bi bilo ne piti alkohol
svaki dan.