Kofein navodno potiče termogenezu smeđe masti, zaslužne za pretvorbu hranjivih tvari u energiju...
Smeđa mast smatra se oblikom ‘dobre’ masnoće koja
pomaže tijelu u pretvorbi hranjivih tvari u energiju te u
generiranju topline. No, za razliku od smeđe masti, postoji i ona
loša, poznatija vrsta koju nazivamo bijelom ili žutom
masti koja nastaje zbog taloženja kalorija.
Liječnici i znanstvenici bijelu masnoću povezuju s pretilošću i
metaboličkim poremećajima kao dijabetesom, dok smeđa može i
pomoći ljudima u održavaju zdrave tjelesne težine.
Neki znanstvenici sugeriraju kako pretvorba bijele masti u
smeđu može biti jedan od uspješnih načina u borbi protiv
pretilosti pa su se zato i usredotočili na ovaj problem.
Naime, smeđa mast metabolizira hranu u energiju aktivirajući
tzv. razdvajajući protein 1(UCP1) koji postoji u
mitohondrijima smeđeg masnog tkiva.
Prethodne su studije povezale upravo kofein s gubitkom
težine i većom potrošnjom energije. Profesor
Sydmonds i njegov tim proveli su
istraživanje kako bi uspjeli povezati efekte kofeina na
termogenezu smeđe masti.
Usporedili su efekte konzumiranja čaše vode i šalice kafe i
otkrili kako kava stimulira termogenezu smeđe mastu.
‘Rezultati su bili pozitivni, a sada moramo utvrditi djeluje li
kofein kao poticaj za termogenezu ili je riječ o drugom sastojku.
Također, tražimo zamjenu za kofein kako bi vidjeli je li učinak
sličan’, rekao je profesor Symonds, piše portal Health
News Today.