Iako obiluje mastima i soli, pokazalo se da sir dobro djeluje na regulaciju šećera u krvi...
Komad finog sira i čaša crnog vina začinit će večer, ali i
sniziti šećer u krvi. Studija provedena na
Sveučilištu Alberta pokazala je da sir regulira
razinu šećera u krvi.
Bez obzira na visok postotak zasićenih masti i soli u siru, ljudi
koji jedu puno masnog sira nemaju zamjetno viši rizk od
kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Znanstvenici su testirali utjecaj sira na miševe i to miševe u
pred-dijabetičkom stanju Jednu skupinu hranili su sirom sa
smanjenim udjelom masti, a drugu visokomasnim sirom i tako 12
tjedana.
Rezultati su pokazali da da oba tipa sira reduciraju iznulinsku
rezistenciju, što je vrlo bitno za reguliranje šećera u krvi te
da masni sir nije loše utjecao na miševe.
‘Naši rezultati sugeriraju da dobrobiti sira nisu povezane s
nižim masnoćama u njemu, nego s proteinima i kalcijem kojima
obiluje’, objašnjavaju znanstvenici koji su proveli istraživanje
na miševima.
Jedna druga studija pokazala je da na razinu lošeg kolesterola
kod osoba s kardiovaskularnim bolestima isto utječu nemasni i
masni sir.