Ljudi koji ne jedu hranu životinjskog porijekla (ni jaja, ni mlijeko, neki čak ni med) imaju manje loših masnoća u tijelu i više antioksidansa...
Nije novost da bismo trebali smanjiti konzumaciju
mesa želimo li živjeti dulje i kvalitetnije, no najnovije
istraživanje koje je objavljeno u časopisu The Journal of
Nutrition pokazuje da mesojedi trebaju poduzeti
još radikalnije mjere.
Naime, vegani su najzdraviji i to mogu zahvaliti prehrani
baziranoj na povrću i voću.
U studiji je sudjelovalo 840 osoba koje su prakticirale pet
različitih načina prehrane: veganski (bez
namirnica životinjskog porijekla), lakto-ovo
vegetarijanski (vegetarijanska prehrana u kojoj su
dozvoljena jaja i mliječni
proizvodi), vegetarijanska prehrana u kojoj
je dozvoljena
riba, poluvegetarijanska u kojoj se
meso konzumira manje od jednom tjedno, ali više od jednom
mjesečno te prehrana koja uključuje
meso.
Ispitanici su dali krv i urin te su znanstvenici provjerili
razinu masnoća, antioksidansa i vitamina. Utvrđeno je
da vegani imaju najmanje loših masnoća u organizmu i najviše
antioksidansa koji su zaslužni za zdravlje i vitalnost
stanica. Antioksidansi smanjuju upale u tijelu, a jake upale
povezane su s razvojem kroničnih bolestii zloćudnih tumora.
Također je utvrđeno da vegani imaju više omeg-3 masnih
kiselina u tijelu, što je donekle iznenadilo
znanstvenike jer se ove esencijalne kiseline najvećim
dijelom nalaze u punomasnim ribama koje vegani ne jedu. No, ima
ih i u orašastim plodovima chia sjemenkama i lanu – hrani koja se
često nalazi na veganskom meniju.
Vegetarijanci su pokazali gotovo iste rezultate kao i vegani, dok
je kod poluvegetarijanaca priča već bila
drugačija. Njihovi nalazi krvi i urina bili su sličniji
osobama koje redovito jedu meso, nego osobama koje ga uopće ne
jedu.
Autori studije poručuju kako njihovi zaključci ne znače da se
moramo potpuno odreći mesa, već da ga manje jedemo i napravimo u
želucu više mjesta za još više povrća i voća.