OHLADITE GA

Topao čaj povezan s povišenim rizikom od nastanka jedne vrste raka

Kada smo premoreni i treba nam nešto da nas zagrije, šalica toplog čaja izgleda kao savršen izbor...

No, koliko je zaista dobro piti vrući napitak? Studija
objavljena u časopisu International Journal of
Cancer
 pokazala je da ljudi koji piju topao čaj
imaju veći rizik da obole od raka jednjaka. 

Ranije studije ukazivale su na ovu činjenicu, no sada su
znanstvenici prvi puta otkrili koja je to točno temperatura
napitka koja povisuje rizik od razvoja malignog tumora na
jednjaku. 

Tijekom istraživanja obrađeni su podaci prikupljani deset godina
o 50.045 osoba u Iranu koje imaju rak jednjaka. 

Rezultati su pokazali da ljudi koji piju dvije ili više šalice
čaja na dan, temperature od 60 Celzijevih stupnjeva ili
više, imaju za 90 posto veći rizik od raka jednjaka u
usporedbi s onima koji čaj ohlade prije, no što ga popiju. Kao
što vidimo, ovdje nije riječ o  vrućem napitku ili
pretjerano toplom.

Ako se pitate odnosi li se ovo istraživanje na sve tople napitke,
znanstvenici  to ne mogu tvrditi. Zasad se pokazalo da
topao čaj nije najbolji izbor, a daljnja istraživanja 
provjerit će što je s kavom i ostalim toplim napicima.

Stoga, drugi put kada pripremite čaj pričekajte koji trenutak da
se malo ohladi pa teko onda uživajte u njemu. Jednjak će vam biti
zahvalan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije