BRAŠNA PUNA KUHINJA!

Zvjezdano nebo nad vama, a zvjezdice u vašoj pećnici!

Mudraci su pratili zvijezdu kako bi stigli do jaslica i poklonili se djetešcu koje je ležalo u njima. Poklonite ovog Božića zvijezde svojima namilijima kako bi rastjerale mrak i pokazale im put. Ne brinite, i zvijezde od brašna to mogu

Sastojci

200 grama brašna
100 grama mljevenih badema
150 grama maslaca
mahuna vanilije
žličica mljevenog anisa 
2 žlice meda
3 žlice smeđeg šećera
jaje
korica limuna
žlica rakije ili ruma
“tanki” prstohvat soli

Postupak

Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i mljevene bademe (koje
ste prethodno tostirali da razviju aromu). Umutite šećer i jaje
pa dodajte omekšali maslac i jezgru mahune vanilije
pa nastavite mutiti dok ne dobijete pjenastu
smjesu. U nju dodajte brašno i bademe pa umijesite tijesto i
oblikujte od njega kuglu.

Kuglu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do sat
vremena. U međuvremenu ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih
stupnjeva, pospite brašnom radnu površinu na koju ćete razvaljati
tijesto (ako nemate valjak za tijesto, poslužite se staklenom
bocom).

Tijesto razvaljajte na oko pola centimetra debljine i pomoću
kalupića izrezujte keksiće  i slažite ih u pleh. Ako
slučajno nemate kalupiće, poslužite se onim što imate pri
ruci pa keksiće oblikujte pomoću čepova od boca ili
nečeg trećeg (neće biti zvijezdice, ali mogu biti mjeseci).

Kada keksiće stavite u pećnicu  (ne preblizu jedan
drugome) budite oprezni jer se peku tek
nekoliko minuta i vade se iz pećnice čim porumene.

Nemojte brinuti što će biti malo mekani kad ih izvadite. Stvrdnut
će se kad se ohlade.

Gotove keksiće možete zamotati u celofan i ukrasiti mašnicom pa
ih staviti pod bor uz lijepu poruku osobi kojoj su namijenjene.
Isto tako, možete ih upakirati u kartonsku ili limenu
kutijicu, komad tkanine ili pak manju staklenku od pekmeza koju
ste prethodno ukrasili.

Pustite mašti na volju i uživajte u pripremanju
darova. 

Kod njih je zaista najvažnije da su od srca, a kad su pritom
i slatki, ne zaboravljaju se. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije