Međimurje sa zahvalnoću gleda na pomoć Saše Špiranca i Siniše Lasana našim vinarijama pri odluci da se stvore vina svjetskog profila, a potom i pošalju na najstroža ocjenjivanja
Na mnogim razinama i na bolje. Najčešće snagom i vrijednošću pojedinaca, obitelji ili tvrtki koje precizno i odvažno vode ljudi koji znaju, oni ljudi koje ne treba voditi. Takve prepoznaje i svijet. U vinskom svijetu za Međimurje i za Hrvatsku taj svijet je Decanter, IWC ili CMB.
Medalje s tih najprestižnijih svjetskih natjecanja još nikom nisu nanijele štetu, ali su neke vinarije i regije gotovo preporodile. Minulih dvadeset godina s gotovo svih nacionalnih i uže regionalnih vinskih festivala u Međimurje su pristizale medalje najviših vrijednosti.
Iako su bile brojne i sve glasnija potvrda kvalitete, stalno je nedostajala viša stepenica, autoritativno priznanje koje uvažava cijeli svijet. Prije 5-6 godina vinarije Cmrečnjak, Štampar, Belović i Dvanajščak-Kozol prve su poslale svoja vina na IWC, International Wine Challenge. U prvim pokušajima osvojene su tek Preporuke, a potom su stigle i prve medalje. Međimurje sa zahvalnoću gleda na pomoć Saše Špiranca i Siniše Lasana našim vinarijama pri odluci da se stvore vina svjetskog profila, a potom i pošalju na najstroža ocjenjivanja. Prvo srebro za Sauvignon i broncu za Ledenu berbu Graševine DWWA, Decanter Wine World Awards, 2016. godine dodijelio je vinariji Cmrečnjak.
Medalje su bile presudna potvrda visoke klase međimurskih vina i veliko ohrabrenje drugim vinarijama na Međimurskoj vinskoj cesti. 2017. godine Decanterovu broncu sa Sauvignonom osvaja vinarija Štampar, a senzacionalnom dodjelom platinaste medalje trijumfira Izborna berba prosušenih bobica Graševine vinarije Jakopić. Sve je odjednom dobilo drugi smisao i vrijednost, a Međimurje zapaženo mjesto u svjetskim vinskim vodičima i izvješćima.
U svibnju 2018. s Decantera su stigle nove potvrde kontinuiteta međimurskih vina: veliko, mogli bi reći debelo zlato za Pušipel Prestige izborne berbe bobica u vinariju Jakopić, dva srebra u vinariju Cmrečnjak – jedno za Sauvignon, a drugo za Pušipel Classic, “brutalno” važno srebro za pjenušac Sibon brut u vinariju DGA Pjenušci, sjajna bronca za Sauvignon u vinariju Kocijan i bronca za prvu kreaciju pjenušca Solum Blanc de Blancs vinarije Solum.
Sve, s izuzetkom pjunušca Solum, probrana publika čakovečkog bistroa Beška kušala je zadnje večeri mjeseca srpnja. Prvu polovicu srpnja 2018. možda su za vječnost označila nedoživljena postignuća Hrvatske nogometne reprezentacije i njihov trijumfalni povratak iz Rusije, a zadnje dane odlazak velikog Olivera s hrvatske glazbene scene i Porcijunkulovo u Čakovcu.
Baš u taj kulturno-turistički okvir Porcijunkulova Beška je uvrstila večer kušanja i podrobnijeg upoznavanja s najboljim što Međimurje ima, a svijet nagrađuje. Kuhinja je uz Jakopićev zlatni Pušipel ponudila i izvrsnu koruznu zlevanku, ekstra međimursku deliciju koju možete naručiti i za dnevnog rada bistroa.
I dok su duboko u noć na Beškinu terasu dopirali taktovi s gradskog koncerta Massima, u tu istu noć razilazilo se vidno zadovoljno društvo kušača svaki sa svojim odabirom ili novom spoznajom. Eli Horvat sve hvale na zanimljivim foto opažajima.