Kako raste zabrinutost zbog otpornosti na antibiotike, tako se sve više odgovor traži u drugom smjeru. Može li cimet biti odgovor?
Od prve uporabe, antibiotici su spasili bezbrojne živote.
Sada se situacija malo mijenja jer je sve veći broj
bakterijskih vrsta izgradio otpornost na antibiotike. To znači da
su infekcije koje su bile lako liječene sada ‘nepropusne’ za
antibiotike. To je rastući globalni problem.
Usredotočili su se na ovaj začin jer su mnoge prethodne studije
izvijestile oantimikrobnom djelovanju eteričnog ulja cimeta, koje
nije široko primijenjeno u farmaceutskoj industriji. Dr.
Sanjida Topa i njezini kolege na Sveučilištu
tehnologije Swinburne u Australiji jedni su od znanstvenika koji
sada istražuju tradicionalne lijekove. Nedavno su
gledali kako cimet djeluje.
Konkretno su se koncentrirali na komponentu cimetnog ulja
zvanog cinamaldehid, koja je odgovorna
za karakterističan okus i miris cimeta. Njihovi su
nalazi objavljeni u časopisu Microbiology.
Istraživači su htjeli testirati može
li cinamaldehid razbiti biofilmove koji su ljepljivi
slojevi koji su često odgovorni za trajne infekcije, protiv kojih
se čak i antibiotici ne mogu boriti.
Kako bi se sakupile i oblikovale u biofilmove,
bakterije moraju međusobno komunicirati kako bi izgradile ovu
složenu strukturu. Istraživači su se pitali može li
ih cinamaldehid poremetiti.
Pretpostavili su da bi korištenje prirodnih antimikrobnih
sredstava, poput eteričnih ulja, moglo utjecati na formiranje
biofilma, pa su se usredotočili na utjecaj različitih
koncentracija cinamaldehida u različitim stadijima razvoja
biofilma.
Kad je testiran protiv bakterijskih biofilmova, pokazalo se da ih
razbije u više od tri četvrtine slučajeva. Čini se također da
onemogućava formiranje biofilmova i sprječava širenje bakterija.