NEISPUNJENA I NEREALNA očekivanja glavni su razlog raspada veza i brakova

Svađe i prepirke u braku ili pak vezi, oduvijek su bili čest problem mnogih ljudi. Mnogi od nas imali su i priliku živjeti u obiteljima u kojima su svađe i prepirke bile dio svakodnevice. Svađe su dio partnerske komunikacije i mogu imati dobar rezultat za vezu, ako se njima nešto uspije iskomunicirati, stoga moglo bi se reći, da prepirke imaju pozitivne i loše strane. Jedan od najvažnijih uzroka svađa, prepirki i nesuglasica su zapravo očekivanja.

Prof.psih. Eli Finkel sa Sveučilišta Northwestern u Illinoisu, tvrdi da je glavni problem loših veza previsoko očekivanje od partnera, te idealiziranje veze što nema dugoročan uspjeh.

Što očekujete od svog partnera?

Kad se zaljubimo onda najčešće volimo tu osobu baš takva kakva je, sa svim njezinim vrlinama i manama. No, kako vrijeme prolazi tako se i ljubav, i partnerski odnos kristalizira. Ljubav se ne smanjuje, ali isplivaju na površinu razlike u shvaćanju i odgovornostima u vezi, svaki od partnera ima nekakav vlastiti stav i očekivanja, te nije nužno da se poklapaju.

“Voljeti nekoga čovjeka, znači voljeti ga baš onakvog kakvog ga je Bog zamislio.” – F.I. Dostojevski

Neispunjeno očekivanje, glavni razlog mnogih propalih veza i brakova

Neispunjena očekivanja su smrtonosni otrov za svakoga i nažalost nitko nije toliko jak da bi se mogao oduprijeti tom osjećaju, bez obzira na spol, dali ste u vezi ili braku. Očekivanja predstavljaju važan životni cilj, ali i problem s kojima se mnogi ne znaju nositi i to samo iz razloga je ne prepoznaju problem. Nezadovoljstvo u očekivanju dovodi do frustracije, a zatim eskaliraju u svađe i nesuglasice, a kasnije i do pucanja veze ili braka.

Dali su vaša očekivanja realna?

U partnerstvo ili u bračnu zajednicu, svaki od partnera ulazi sa svojom vizijom kako bi to trebalo izgledati. Svaki od partnera mašta o nekakvoj savršenoj i idiličnoj vezi, no stvar je u tome da ono što je za jednog savršeno, za drugog najčešće nije. Treba svakako dobro postaviti temelje veze, što je zapravo realna očekivanja i što je zapravo zdravo za vezu.

Poštujte partnera – tako poštujete sebe

Respekt je sposobnost da osobu volimo onakvom kakva jest, sa svim vrlinama i manama,dok je ljubav drugi osnovni element. Da bi respektirali partnera potrebno je razgovarati o njegovim potrebama, osluškivati što su njegove potrebe, a ne pokušavati mu uporno argumentirano objašnjavati da nije upravu. U asertivnom razgovoru i kompromisu najčešće postoji nekakvo rješenje.

Što je zapravo ljubav?

Poznati neurolog i psihijatar Viktor E. Frankl u autorskoj knjizi “Liječnik i duša” govori o smislu ljubavi, kao i o stavu prema duhovnoj dimenziji ljudske ličnosti koji prodire do same srži partnera, a nazvao ga je prava ljubav. Ljubav je umijeće koje zahtjeva i praksu, i teoriju, jer nije dovoljno samo voljeti, već i poznavati onog koga se voli, osluškivati njegove potrebe, ispunjavati njegova očekivanja.

Nesretna ljubav

Ljubav o koju su se mnogi očešali, iskusili ju na vlastitim usnama, te ostavlja duboke tragove na duši. Kao što smo već kazali, nesretna ljubav produkt je nezadovoljstva koje prolazi iz neispunjenih očekivanja.

Smanjite vlastita očekivanja od partnera, tako će doći do manje razočarenja. Osluškujte potrebe svojih partnera i razgovarajte o njima. Voljeti znači biti ranjiv. Što god vi voljeli, zasigurno će zadati bol vašem srcu, a možda ga i slomiti. Puno sreće i uspjeha u ljubavi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije