TRENutak za roditeljski KUTak: Individualno savjetovanje roditelja

Zamislite automehaničara kojem pošaljete poruku da vam automobil ispušta čudne zvukove i škripi u zavojima. Molite ga da vam da savjet preko poruke što da učinite. Ako ste i sami po zanimanju automehaničar, u najmanju ruku ćete morati zamijeniti dijelove ili nešto slično. No, ako niste ono što vam sigurno slijedi da odvezete auto k stručnjaku. Apsolutno vam ništa ne znači da vam on da savjet preko poruke jer samim time niste ništa poduzeli i rezultat ostaje isti.

Ako trebate frizera, nećete ga nazvati i tražiti savjet preko telefona već ćete prije ili kasnije morati otići do frizera na bojanje ili šišanje. Pri tome podrazumijevam da sami niste frizer. A i da jeste, samim savjetom ne bi se na kosi ništa promijenilo već je potrebno poduzeti neku akciju – obojiti kosu, ošišati ili štogod. Hoćete li vi ili netko drugi poduzeti akciju, ovisno o vašoj odluci.

S većinom aktivnosti u ovom svijetu je tako. Želite li da se nešto promijeni, trebate poduzeti akciju te sami nešto poduzeti ili otići kod nekog tko će nešto poduzeti.

Zašto onda mislite da vam ja kao savjetnica mogu pomoći jednom porukom ili pozivom?

Na dnevnoj bazi dobivam pitanja: Moje dijete ne želi pisati zadaću, što mi je činiti? Moje dijete piše zadaću nekoliko sati, a moglo bi je napisati za pola sata, što da mu radim? Moje dijete još ne čita, piše, računa? Nema radne navike? Ne želi se samo oblačiti. Baca se na pod. Baca igračke. I slično, i slično.

Vaše dijete je individua koja ima drugačije roditelje od svih drugih na svijetu. Vaše dijete čak nije isto drugom vašem djetetu, navikama ni ponašanjem te je potrebno upoznati se sa svim detaljima. Postoje različiti tipovi djece i roditelja. Tko zna koji ste vi a koji je dijete tip.

Kada vi mene nazovete i kažete SVOJU stranu priče, još uvijek nisam čula drugu ni treću stranu priče. Valjda i drugi roditelj ima što za reći (najčešće u nekim segmentima drugačije od vas) i valjda i to dijete ima što za reći te tek tada mogu dobiti neku sliku cijele situacije.

Puno je tu detalja o kojima je gotovo nemoguće procijeniti i odrediti nastavak djelovanja bez kompletne slike u vašoj situaciji. I već u nekoj drugoj sličnoj je drugačije jer su drugi roditelji koji možda ne žele poduzeti takve korake već žele nešto drugačije.

Nemam ja čarobni štapića za sve, niti jednu tableticu koja svima odgovara.

Individualni pristup svakoj situaciji pojedinačno daje uvide u puno detalja, u vaše navike stvarane tijekom vremena, u vaše nesvjesne reakcije, u stečena uvjerenja koja ste dobili još u djetinjstvu od svojih roditelja a sada više ne vrijede.

Ima toga dosta. Sve to je teško napisati u jednoj poruci, kako neki očekuju. Sve to je teško strpati u jedan mail kako bi neki voljeli. I sve to umanjuje važnost vašeg problema koji imate u smislu, vi meni recite samo to i ja ću samo to i to je to. Ne ide to tako. Čak i ako je neka beznadežna situacija radi se o tome da ćete morati i vi i dijete mijenjati svoje dosadašnje navike. Taj dio ne pada svima baš lako.

I upravo zbog toga mnogi ni ne dođu k meni na individualno savjetovanje jer znaju da će morati mijenjati svoje navike kako bi se situacija promijenila. Bez da išta promijenite u životu, nećete dobiti drugačiji rezultat. Kaže Einstein: Ludost je raditi istu stvar iznova i iznova i očekivati drugačiji rezultat.

Dakle, na vaše poruke koje počinju ‘Samo da vas pitam…’ ne odgovaram iz razloga da nećete ni automehaničara nazvati samo da ga pitate kako da upalite auto, ili frizerku da vas ofarba preko telefona. Na sva konkretna i jednostavna pitanja dajem jednostavan odgovor.

No, ako je situacija kompleksnija, prijedlog je da zakažete individualno savjetovanje – osobno u uredu ili bilo kojim virtualnim komunikacijskim putem (skype, viber, whatsApp, messenger…) te očekujete razgovor od najmanje pola sata do sat vremena da saznam sve okolnosti i detalje kako bih vam mogla pomoći što konkretnije i pouzdanije.

I o vama ovisi što ste vi sve spremni poduzeti. Možda jedan roditelje jest, a drugi nije. Možda roditelji bi promjenu, ali dijete ne želi. Ili obratno. To su detalji vrlo bitni za što bolji rezultat. I sve je važno. Meni jest.

Želim vam pun sreće u odgajanju. Znam da nije lako, ali je moguće.

Ako zapne – tu sam.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije