JEDNA od četiri žene u trudnoći se bori s nekom mentalnom bolesti

Istraživanje koje je nedavno proveo Kraljevski koledž u Londonu, u kojem je ispitano 545 trudnica, pokazalo je kako jedna četvrtina trudnica tijekom trudnoće pati od neke mentalne bolesti.

Trudnicama su pitanja postavljana za vrijeme pregleda, a pitalo ih se o njihovom raspoloženju na način da im se dalo da dovrše deset rečenica o svom mentalnom stanju. Ispostavilo se da jedna od četiri žene iskusi neku mentalnu bolest ili poremećaj tijekom trudnoće.

Njih 11 posto bilo je depresivno, 15 posto anksiozno, 2 posto je imalo poremećaje prehrane te još dva posto trudnica patilo je od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Mnoge od njih imale su kombinaciju nekoliko mentalnih bolesti.

Znanstvenici vjeruju kako su dosad ove bolesti kod trudnica prolazile “ispod radara” zbog općeg uvjerenja da se žene osjećaju sjajno i pune života dok iščekuju rođenje svog djeteta.

‘Trudnoća je vrijeme brojnih promjena’, kaže klinička psihologinja dr. Camilla Rosan iz Organizacije za mentalno zdravlje. Žena se u trudnoći propitkuje o svom identitetu, o tome kakva će biti majka, a ponekad joj se javljaju i traume iz vlastitog djetinjstva. To su sve potencijalni uzroci mentalnih bolesti”, dodaje psihologinja.

Mentalne bolesti kod trudnice mogu utjecati na razvoj djeteta stoga ih treba prepoznati i pružiti ženama u trudnoći odgovarajuću pomoć kako ne bi patile u tišini i bile pod pritiskom tijekom trudnoće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije